Jogszerű volt az operaházi sztrájk
Dátum: 2006. május 29., hétfő, 22:15
A Fővárosi Munkaügyi Bíróság hétfõi döntése szerint jogszerű és jogos volt az operaházban május 20-án megtartott sztrájk - tájékoztatott az operaházi sztrájkbizottság vezetõje.
Rotter Oszkár közölte: a Magyar Állami Operaház vezetése május 25-én fordult a Fõvárosi Bírósághoz, azt kérve, hogy nyilvánítsák jogellenesnek a megtartott sztrájkot.

A bírósági döntés részleteirõl csak késõbb nyilatkozik a sztrájkbizottság vezetõje. A fõigazgatót nem sikerült elérnie az MTI-nek.

Hegyi Árpád Jutocsa, a Magyar Állami Operaház fõigazgatója már a munkabeszüntetés elõtt is jogellenesnek minõsítette az akciót.

„A szakszervezet elnöke a fõigazgató hivatalos kérése ellenére nem adta meg a munkabeszüntetés pontos idõpontját, ezzel a szakszervezet a törvényben foglalt együttműködési kötelezettségét megszegte. Az esetleges sztrájk tehát jogellenes" - írta a Hegyi Árpád Jutocsa a sztrájk napján a közleményében.

A húszperces figyelmeztetõ munkabeszüntetést május 20-án este, A nürnbergi mesterdalnokok című elõadás díszbemutatója elõtt tartották meg. A sztrájkbizottság vezetõje szerint a 700 fõs szakszervezet tagjainak többsége részt vett az akcióban.

Rotter Oszkár hangsúlyozta, hogy azért tartották meg a sztrájkot, mert a fõigazgató nem egyeztetett a Magyar Állami Operaház érdekvédelmi szervezeteivel az intézmény működését befolyásoló alapdokumentumok, így például a modernizációs program kidolgozásakor.

A munkabeszüntetés másik oka, hogy az érdekvédelmi szervezetek ellenzik a tervezett létszám- és elõadásszám-csökkentést.

Az Operában a május 20-i volt a második sztrájk, az elsõ munkabeszüntetést több, mint nyolc évtizeddel ezelõtt, 1925-ben tartották..

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
 
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
Aforizmák
„Ne köpj a kútba, mert lehet, hogy innod kell belőle!"
orosz közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ