14. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál
Dátum: 2006. május 31., szerda, 9:23
Keith Emerson együttese, a Ten Years After, Chris Farlowe, a Nazareth és az elmaradhatatlan Ripoff Raskolnikov lesznek a külföldi sztárvendégei.
A legjobb hazai zenészek közül ott lesz Deák Bill Gyula, Závodi János, Török Ádám, a Muddy Shoes együttes. A jó zene mellett gasztronómiai élvezetekben is részük lesz a június 26-tól július 2-ig tartó paksi fesztivál vendégeinek.

A rendezvények egész héten át tartanak, a csúcspont ezúttal is a hét végére esik.

Június 30-án, pénteken a legendás Ten Years After lép fel. Igaz, legendás gitárosa, Alvin Lee nélkül érkezik, de utóda, a huszonéves Joe Gooch már Magyarországon is bizonyított. A Woosdtockot megjárt együttes többi tagja eredeti: Chick Churchill (billentyûs hangszerek), Leo Lyons (basszusgitár) és Ric Lee (dob). A Ten Years After ifjú zenészének gitárhangzása kísértetiesen hasonlít a nagy elõdéhez. Új lemezt is készített az együttes, új dalokkal, de a műsor gerincét a régi, nagy számok adják.

Pénteken a Deák Bill Blues Band, a Hendrix Memorial, a rockabillyt játszó Mystery Gang és a több műfajban otthonos, Janis Joplint és Tina Turnert idézõ francia Nina Van Horn követi egymást délutántól hajnalig.

A július 1-jei, szombati programból a dallamos hardrock zenét játszó Nazareth és a nemzetközi Twin Dragons együttes koncertje emelkedik ki. A skót Nazareth 1968 óta fut ezen a néven. Dan McCafferty énekes és Pete Agnew basszusgitáros, valamint ifjú tehetségek, köztük Pete dobos fia alkotják a bandát. Játsszák nagy sikereiket, a Broken Down Angelt, a Bad Bad Boyt, a Whiskey Drinkin, Womant és a Love Hurtst. Szombati vendég a 30 éve létezõ, Toscho Todorovic vezette német Blues Company. Ez az európai blues egyik élcsapata, amely amerikai bluesmuzsikusokkal lépett fel és készített lemezeket. Két alkalommal szerepelt Pakson.

Ripoff Raskolnikov osztrák gitáros és énekes csaknem két évtizede elmaradhatatlan résztvevõje a hazai blueskoncerteknek, a paksi fesztiváloknak. A Twin Dragons olasz gitárosa, Andrea Braido tavaly nagy sikert aratott Jimi Hendrix-műsorával. Együttesében Graham Oliver gitározik, aki a Saxon és a Motörhead tagja volt. Nathaniel Peterson basszusgitáros és énekes John Lee Hookerrel és a Savoy Brown együttessel muzsikált.

Július 2-án, vasárnap a 66 éves Chris Farlowe koncertje lesz az egyik csúcspont. A Colosseum tagjaiként és saját együttesével többször járt Magyarországon. A 2000-es paksi koncertjérõl õsszel jelent meg Hungary for the Blues című lemeze, amelynek anyagával turnéját Pakson fejezi be.

Keith Emerson, a Nice és az ELP trió legendás billentyűse, a progresszív rock úttörõje négytagú zenekarával érkezik. Keith a Nice mintájára szervezett együttest. Műsorukon a Nice-sikereken és Emerson újabb szerzeményein kívül várhatóan ELP számok is megszólalnak. E napon lép fel Závodi János és a Muddy Shoes együttes.

A hétvégi koncertnapokat jam sessionok zárják.

Vasárnap akusztikus koncert lesz a Makovecz Imre által tervezett templomban Chris Farlowe, László Attila, Juhász Gábor, Ripoff Raskolnikov, Nagy Szabolcs, Muck Ferenc, Hirlemann Bertalan, Török Ádám valamint Rudán Joe és Barátai közremûködésével.

A koncertekrõl ezúttal is CD-, DVD- és tv-felvétel készül.

A gasztronómiai eseményeken lesz halászléfõzés, s nemzetiségi ételeket lehet majd kóstolni. Megrendezik a Borbarátok Országos Találkozóját, amelyen a Magyar Történelmi Borvidékek legjobb pincészetei vesznek részt.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„ A lelkesedés nem pótolja a tehetséget. A tehetség nem pótolja az edzést. Az edzés nem pótolja az intelligenciát."
Felirat a Minneapolisi Sportpalota főbejáratán
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ