Győriványi váltja Kesselyákot
Dátum: 2006. június 1., csütörtök, 14:36
Győriványi Ráth György váltja Kesselyák Gergelyt az operaház főzeneigazgatói székében - ezt Hegyi Árpád Jutocsa, az intézmény főigazgatója jelentette be csütörtökön Budapesten.
A közalkalmazotti tanács és a szakszervezet sem ért egyet a döntéssel: az érdekvédelmi szervezetek lépéseket terveznek a most kinevezett zenei vezetõ ellen.

Gyõriványi Ráth György megbízott vezetõként dolgozik június elsejétõl, a posztra késõbb pályázatot írnak ki - közölte a fõigazgató újságírókkal. Egyelõre azonban nem lehet tudni, hogy pontosan mikor kerül sor a pályázatra.

„Én azért vállaltam ezt el, mert egyetértek ezekkel a dolgokkal, amik itt a színházban elkezdõdtek, én úgy érzem, hogy személy szerint ezeket tudom segíteni a tapasztalatommal" - hangsúlyozta a kinevezett vezetõ a sajtóértekezleten.

A megbízott fõzeneigazgató elmondta, hogy nagy hangsúlyt helyez majd az egyeztetésre: a társulattal, a szakszervezettel, a közalkalmazotti tanáccsal és külsõ szakértõkkel is szeretne tárgyalni, mielõtt kialakítja álláspontját az operaház modernizációjáról. Erre hivatkozva egyelõre nem kívánt arra a kérdésre válaszolni, hogy Hegyi Árpád Jutocsa elképzeléseivel megegyezõen szükségesnek látja-e a társulat létszámának és elõadások számának csökkentését.

A megbízott fõzeneigazgató hangsúlyozta, hogy több javaslatot szeretne kidolgozni. Ezek között lehet akár olyan elképzelés is, hogy az Opera és a hozzá tartozó Erkel Színház akár évi négyszáz elõadással és az ehhez szükséges nagy társulattal működjön, de az is megvalósulhat, hogy egy színház és kisebb létszám lesz a Magyar Állami Operaházban - tette hozzá a vezetõ.

Gyõriványi Ráth György egyszer már dolgozott fõzeneigazgatóként az Operában. 2001 tavaszán pályázaton nyerte el ezt a tisztséget, miután a másik induló, Peskó Zoltán visszalépett. Kinevezését 2001 márciusában Rockenbauer Zoltán akkori kulturális miniszter adta át, mandátuma öt évre szólt.

Gyõriványi Ráth Györgyöt 2002 júniusában mentette fel Görgey Gábor, az akkori kulturális miniszter vezetõi alkalmatlanságra hivatkozva, a fõzeneigazgatót az akkori fõigazgatóval, Locsmándi Miklóssal együtt bocsátották el az operaház élérõl. Gyõriványi Ráth György akkor bírósághoz fordult. Az ügyben a Fõvárosi Bíróság másodfokon 2005 februárjában hozott részítéletében elrendelte, hogy karmesterként továbbra is foglalkoztassák az eltávolított fõzeneigazgatót, ugyanakkor megállapította, hogy vezetõnek nem volt alkalmas Gyõriványi Ráth György.

A bírósági ítéletrõl szólva a most újra megbízott vezetõ a csütörtöki sajtóértekezleten elismerte, hogy hibázott négy évvel ezelõtt, de „rengeteget tanult" az elmúlt években.

"Az operaház tagságában nagy felzúdulás van ezzel a döntéssel kapcsolatban, illetve nemcsak a jelenleg megbízott fõzeneigazgató személye az, amely a tagságot sokkolja, hanem a fõigazgató személye is, aki ezt lépést teljesen önhatalmúan megtette" - hangsúlyozta az Opera közalkalmazotti tanácsának elnöke.

Rácz István hozzátette, hogy Hegyi Árpád Jutocsa nemcsak a társulattal és az érdekvédelmi szervezetekkel nem egyeztetett, hanem figyelmen kívül hagyta a korábbi bírósági döntést, amely alkalmatlannak minõsítette Gyõriványi Ráth Györgyöt a vezetõi tisztségre.

Rácz István arra is rámutatott: négy évvel ezelõtt azt követõen menesztette a kulturális miniszter Gyõriványi Ráth Györgyöt, hogy az operaház társulata összefogott a fõzeneigazgató ellen. A közalkalmazotti tanács elnöke nem tartja kizártnak, hogy az Opera munkatársainak sorfala újra összezár.

Rotter Oszkár, a Magyar Állami Operaház szakszervezetének vezetõje szerencsétlennek nevezte a mostani kinevezést.

„Õ persze muzsikus szakember, de ahhoz, hogy a most következõ napokban, hetekben a konszenzus létrejöhessen a vezetés és a társulat között, nem feltétlen az õ személye volt szükséges" - értékelte Gyõriványi Ráth György kinevezését Rotter Oszkár.

A két érdekvédelmi szervezet vezetõje nem zárta ki, hogy a fõzeneigazgató megbízása következtében újabb demonstrációra kerül sor az operaházban.

Gyõriványi Ráth György szerint természetes a szakszervezet és a közalkalmazotti tanács ellenállása, hiszen olyan reformokról van szó, amelyek „sértik a munkavállalók érdekeit".

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„ Ha nem lennének ellenségeim, ki szedné le rólam a rozsdát?"
Kálvin János
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ