Kőszegi Imre a Művészetek Palotájában
Dátum: 2006. június 5., hétfő, 13:11
Kőszegi Imre, a magyar jazzdobosok doyenje június 12-én lemezbemutató koncertet ad a Művészetek Palotájában, a Hétfő Esti Jazz elnevezésű sorozatban.

A koncerten a Drums Poetica munkacímű albumot mutatja be zenésztársaival. A lemez a kitűnõ dobos és ütõhangszeres hosszú pályafutása során született kompozíciókat tartalmazza, és a CD várhatóan a koncerttel egy idõben jelenik meg.

Kõszegi Imre együttesében Bacsó Kristóf szaxofonon játszik, Rozsnyói Péter zongorázik, Orbán György nagybõgõzik, Zsoldos Béla vibrafonon és marimbán játszik, és egyéb ütõhangszereket szólaltat meg.

Kõszegi Imre nemcsak hangszeres zenész és zeneszerzõ, hanem pedagógus is. Hosszú ideig õ volt a Magyar Jazz Szövetség elnöke. Pályája kezdetén Pege Aladár együttesével játszott: a csapat a hatvanas években nemzetközi elismertségre tett szert. Pege Aladárral, Babos Gyulával, Tomsits Rudolffal alkották a Take 4 formációt, amely három CD-t jelentetett meg.

Elsõ saját együttesét 1975-ben alakította - a Kõszegi Rhythm and Brass sajátos, fúvós- és dobközpontú felállással működött. Ritkaságszámba menõ nemzetközi együttesét Jack Gregg amerikai basszusgitárossal, Zbigniev Namyslowski lengyel szaxofonossal és Gárdonyi László zongoristával 1980-ban hozta össze. A kvartett komoly sikereket aratott Nyugat-Európában.

Ezzel egyidõben tagja volt a Super Triónak és a 24 tagú Creative Art Ensemble-nak is. Pályafutása során a műfaj nagyjai közül játszott Larry Coryell-lel, Steve Grossmannal, Birelli Lagrene-nel, Trilok Gurtuval, Teddy Wilsonnal és Frank Zappával.

Kõszegi Imre 1963-ban a Bartók Béla Konzervatórium dobszakán végzett.

Együtteseiben - mint a most következõ koncerten is - szívesen veszi körül magát fiatal zenészekkel. Elsõsorban a bebop és free swinging jazz volt rá nagy hatással, de közreműködött Szabados György Esküvõ címû művének alkotásában és számos jazz- és popzenei felvétel elkészítésében is.

Több, mint 150 lemezen működött közre. Kiemelkedõ művészi teljesítményéért Lyra-díjjal, eMeRTon-díjjal, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
 
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
Aforizmák
„ Aki viccnek tartja az életet, gondoljon a poénjára."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ