Létszámleépítés az Operában
Dátum: 2006. június 15., csütörtök, 16:36
Győriványi Ráth György megbízott fő-zeneigazgató a csoportos létszámleépítés során, a Kossuth-díjas művészek közül senkit nem kíván elbocsátani. Ezt a megbízott fő-zeneigazgató közölte csütörtökön.

Mint közleményében leírja, a Magyar Állami Operaházban terjedõ alaptalan pletykák továbbterjedésének megakadályozására hangsúlyozza: „a csoportos létszámleépítés során, a Kossuth-díjas művészek közül senkit nem kíván elbocsátani, vagy nyugdíjba küldeni".

Gyõriványi Ráth György elmondta: „az operaházban olyan pletykák terjednek, hogy egy Kossuth-díjas műészt nyugdíjazni akartam, illetve, hogy rákerült arra az úgynevezett listára, amely listán az elbocsátandók szerepelnek". Hozzátette: „én voltam az, aki a Kossuth-díjas művészt levettem a listáról".

Ennek ellenére nyilvánvaló, hogy bizonyos körök azt szeretnék elérni, hogy ismét olyan színben tűnjek fel, „aki vagdalkozik, és nagy mûűészekbe bele akar tiporni" - jegyezte meg.

Mint hangsúlyozta, egy miniszteri rendelet írja elõ az operaház működésének racionalizációját.

A létszámleépítésrõl a megbízott fõ-zeneigazgató nem kívánt nyilatkozni, mert mint mondta, ebben Megyeri László, az intézmény modernizációs programjának vezetõje az illetékes.

Megyeri László elmondta: a létszámleépítésrõl egyeztetés kezdõdött az operaház közalkalmazotti tanácsával. Az Opera anyagi helyzete 10-20 százalék közötti létszámleépítést indokol - jelentette ki.

Megjegyezte azonban, hogy a közalkalmazotti tanáccsal való egyeztetés során az anyagi válsághelyzet például úgy is megoldódhat, ha azt mondják: tartsunk 30 elõadást, amiben mindenki ingyen működik közre.

Hozzátette: az egyeztetés a törvény szerint 22 napig tarthat.

Elmondta azt is: ha valakit elküldenek az operaháztól akkor személyre szóló segítséget kap további életének megoldásához.

Gyõriványi Ráth György június elsejétõl megbízott vezetõként dolgozik az operaházban. Kinevezését Hegyi Árpád Jutocsától, a Magyar Állami Operaház fõigazgatójától kapta.

Gyõriványi Ráth György egyszer már dolgozott fõ-zeneigazgatóként az Operában. 2001 tavaszán pályázaton nyerte el ezt a tisztséget, miután a másik induló, Peskó Zoltán visszalépett. Kinevezését 2001 márciusában Rockenbauer Zoltán akkori kulturális miniszter adta át, mandátuma öt évre szólt.

Gyõriványi Ráth Györgyöt 2002 júniusában mentette fel Görgey Gábor, az akkori kulturális miniszter vezetõi alkalmatlanságra hivatkozva, a fõ-zeneigazgatót az akkori fõigazgatóval, Locsmándi Miklóssal együtt bocsátották el az operaház élérõl. Gyõriványi Ráth György akkor bírósághoz fordult. Az ügyben a Fõvárosi Bíróság másodfokon 2005 februárjában hozott részítéletében elrendelte, hogy karmesterként továbbra is foglalkoztassák az eltávolított fõ-zeneigazgatót, ugyanakkor megállapította, hogy vezetõnek nem volt alkalmas Gyõriványi Ráth György.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
 
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
Aforizmák
„Imádom az ellenségeimet, ha értelmesek, ugyanannyira viszolygok az ostobáktól, akik megvédenek."
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ