Perry Como 100 éve született
Dátum: 2012. május 17., csütörtök, 6:13
Száz éve, 1912. május 18-án született Perry Como, a második világháború és a rock and roll-korszak közti évek egyik legnépszerűbb amerikai énekese. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának portréja.

Como Pennsylvania államban, egy szegény és népes olasz család legkisebb gyermekeként született. Tizenkét évesen már a családi borbélyműhelyben dolgozott, két évvel később pedig át is vette a boltot. A muzikális figaró előbb csak vendégeit szórakoztatta kellemes baritonján, majd esküvői zenekarokba is meghívták, végül 21 évesen egy clevelandi dzsesszegyüttes tagja lett. Két évvel később egy másik zenekarral leszerződtette a Decca lemezcég, de gyorsan megunta a turnézást, túl nagy sikereket nem is könyvelhetett el, így első gyermekének megszületése után, harmincévesen visszament a borotvák és fésűk világába.

Nem sokáig bírta azonban zene nélkül, egy évvel később újrakezdte - és legnagyobb meglepetésére sztár lett. Elfogadott egy New York-i ajánlatot önálló rádióműsorral és lemezszerződéssel, mondván, legrosszabb esetben harmadszor is nyit egy fodrászműhelyt. Erre nem lett szüksége: amikor 1943-ban a kellemes hangú és megnyerő megjelenésű énekes Frank Sinatra helyére ugrott be egy koncerten, rögvest a közönség (főleg persze a nők) kedvence lett. 1945-ben a Till the End of Time című dala (amely Chopin Asz-dúr polonézén alapult) tíz hetet töltött a lista élén és az év legnagyobb slágerének bizonyult.

A következő években újabb és újabb balladákkal, szentimentális karácsonyi és olasz dalokkal hódított. A negyvenes évek végén jó érzékkel nyergelt át a rádióról a születő új médiumra, és már 1948-ban tévéshow-t vezetett. Évtizedekig futó műsorában afféle szív küldi módjára a nézők által levélben kért dalokat is előadott, és megesett, hogy személyesen borotválta le Kirk Douglasnek egy filmszerep kedvéért növesztett szakállát. Népszerűsége csúcsára az ötvenes években érkezett: nem csak a legjobban fizetett tévés személyiség volt, de amikor 1956-ban a Life magazin arról kérdezte fiatal női olvasóit, a hírességek közül kihez mennének legszívesebben feleségül, utcahosszal Perry Como nyert. Hívták Hollywoodba is, de gyorsan bebizonyosodott, hogy ez nem az ő terepe, így néhány film után nem marasztalták.

Az ötvenes évek végén a rock and roll-hullám őt is elsodorta, a tinédzser sztárok mellett ő és zenéje egyaránt régimódinak hatott; utoljára 1958-ban a Catch a Falling Star című dala járt a slágerlista élén. A közönség kegyeibe a hetvenes években került vissza: fellépései, turnéi telt házat vonzottak, újraindult tévéműsora, sőt egy dala ismét felbukkant a lista élvonalában. Ezután is fáradhatatlanul dolgozott, csak az új évezred közeledtével vonult vissza.

Perry Como számtalan lemezt készített, és ezek olyan jól fogytak, hogy a kiadó egy ponton szó szerint felhagyott az eladott albumok számlálásával. Később persze újrakezdték, és eredménynek mintegy hatvanmillió album jött ki. A mindig kiválóan öltözött énekes hűséges természet volt: nem csak felesége oldalán tartott ki 65 éven át, annak haláláig, de egész karrierje során egy lemezkiadóhoz kötötte szerződése. Az Alzheimer-kórban szenvedő Perry Como 2001. május 12-én, 89 éves korában álmában halt meg.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
Aforizmák
„A siker titka az őszinteség. Ha már ezt is színlelni tudod, befutottál."
Murphy törvénye
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ