Perry Como 100 éve született
Dátum: 2012. május 17., csütörtök, 6:13
Száz éve, 1912. május 18-án született Perry Como, a második világháború és a rock and roll-korszak közti évek egyik legnépszerűbb amerikai énekese. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának portréja.

Como Pennsylvania államban, egy szegény és népes olasz család legkisebb gyermekeként született. Tizenkét évesen már a családi borbélyműhelyben dolgozott, két évvel később pedig át is vette a boltot. A muzikális figaró előbb csak vendégeit szórakoztatta kellemes baritonján, majd esküvői zenekarokba is meghívták, végül 21 évesen egy clevelandi dzsesszegyüttes tagja lett. Két évvel később egy másik zenekarral leszerződtette a Decca lemezcég, de gyorsan megunta a turnézást, túl nagy sikereket nem is könyvelhetett el, így első gyermekének megszületése után, harmincévesen visszament a borotvák és fésűk világába.

Nem sokáig bírta azonban zene nélkül, egy évvel később újrakezdte - és legnagyobb meglepetésére sztár lett. Elfogadott egy New York-i ajánlatot önálló rádióműsorral és lemezszerződéssel, mondván, legrosszabb esetben harmadszor is nyit egy fodrászműhelyt. Erre nem lett szüksége: amikor 1943-ban a kellemes hangú és megnyerő megjelenésű énekes Frank Sinatra helyére ugrott be egy koncerten, rögvest a közönség (főleg persze a nők) kedvence lett. 1945-ben a Till the End of Time című dala (amely Chopin Asz-dúr polonézén alapult) tíz hetet töltött a lista élén és az év legnagyobb slágerének bizonyult.

A következő években újabb és újabb balladákkal, szentimentális karácsonyi és olasz dalokkal hódított. A negyvenes évek végén jó érzékkel nyergelt át a rádióról a születő új médiumra, és már 1948-ban tévéshow-t vezetett. Évtizedekig futó műsorában afféle szív küldi módjára a nézők által levélben kért dalokat is előadott, és megesett, hogy személyesen borotválta le Kirk Douglasnek egy filmszerep kedvéért növesztett szakállát. Népszerűsége csúcsára az ötvenes években érkezett: nem csak a legjobban fizetett tévés személyiség volt, de amikor 1956-ban a Life magazin arról kérdezte fiatal női olvasóit, a hírességek közül kihez mennének legszívesebben feleségül, utcahosszal Perry Como nyert. Hívták Hollywoodba is, de gyorsan bebizonyosodott, hogy ez nem az ő terepe, így néhány film után nem marasztalták.

Az ötvenes évek végén a rock and roll-hullám őt is elsodorta, a tinédzser sztárok mellett ő és zenéje egyaránt régimódinak hatott; utoljára 1958-ban a Catch a Falling Star című dala járt a slágerlista élén. A közönség kegyeibe a hetvenes években került vissza: fellépései, turnéi telt házat vonzottak, újraindult tévéműsora, sőt egy dala ismét felbukkant a lista élvonalában. Ezután is fáradhatatlanul dolgozott, csak az új évezred közeledtével vonult vissza.

Perry Como számtalan lemezt készített, és ezek olyan jól fogytak, hogy a kiadó egy ponton szó szerint felhagyott az eladott albumok számlálásával. Később persze újrakezdték, és eredménynek mintegy hatvanmillió album jött ki. A mindig kiválóan öltözött énekes hűséges természet volt: nem csak felesége oldalán tartott ki 65 éven át, annak haláláig, de egész karrierje során egy lemezkiadóhoz kötötte szerződése. Az Alzheimer-kórban szenvedő Perry Como 2001. május 12-én, 89 éves korában álmában halt meg.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„ A szexualitás kereszt. Szerencsére nem feszítenek rá egész életünkben."
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ