B. B. King búcsúja Európától
Dátum: 2006. július 5., szerda, 15:48
Montreux-től és egész Európától búcsúzott B. B. King, a blues legendája, aki a svájci város 40. jazzfesztiválján.

A helyszíni beszámolók szerint az énekes és gitáros, aki a múlt évben töltötte be nyolcvanadik életévét, érzelmes, megható búcsút mondott a fesztiválnak és rajongóinak. B. B. King Lucille nevű gitárjával együtt több mint húsz éven át volt állandó szereplõ a jazz, a blues és más műfajok reprezentatív seregszemléjén.

Magas életkora ellenére a közelmúltig évente száznál több koncertet adott. Most azonban cukorbetegsége miatt arra az elhatározásra jutott, hogy végleges búcsút mond az öreg kontinens színpadainak. Arról nem nyilatkozott, hogy Amerikában színpadra lép-e a jövõben.

B. B. King kétszer adott nyilvános koncertet Budapesten a kilencvenes évek közepén, egyszer pedig az amerikai katonák taszári bázisán lépett fel.

A Genfi tó partján lévõ fesztiválvárosban tartott búcsúfellépésén közremûködött Gladys Knight, a soulzene egyik nagyasszonya, akivel az öreg király több alkalommal koncertezett együtt. Ott volt a Magyarországon jól ismert - és a napokban ismét Budapestre készülõ - Stanley Clarke basszusgitáros, John McLaughlin gitáros, Joe Sample és George Duke billentyűs, David Sanborn szaxofonos.

A fekete és aranyszínű öltönyben feszítõ blueskirály két és fél órás koncertet adott telt ház elõtt, héttagú zenekara kísérte. Elhangzott a bulin Thrill is Gone című klasszikus dala is, amelyért 1970-ben Grammy-díjat is kapott,

A koncerten B. B. King végig ült, közben szokása szerint beszélgetett a közönséggel. Panaszkodott térdére, hátára, meg arra, hogy bizony már a feje sem a régi, de tréfálkozva hozzátette: arra azért emlékszik, hogy bizony már nyolcvan esztendõs.

B. B. King megszámlálhatatlanul sok lemezt jelentetett meg félévszázados pályafutása alatt, s tizennégy Grammyt gyűjtött be. A legrangosabb zenei elismerést idén februárban kapta meg legutóbb a tavaly megjelent 80 címû albumáért - ez lett a múlt év legjobb hagyományos blues albuma.

A blueslegenda kesernyés szavaira Claude Noble, a fesztivál egyik alapítója azt válaszolta: nem akarjuk, hogy ez legyen az utolsó éve Montreux-ben. Emlékeztetett rá, hogy B. B. King a város díszpolgára.

A múlt hét végén kezdõdött fesztiválon több mint száz művész lépett vagy lép a színpadra következõ napokban.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
 
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
Aforizmák
„ Az emberek nem egészségesek, hanem boldogok akarnak lenni."
Karinthy Frigyes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ