Kalapács alatt Rex, az ősgitár
Dátum: 2006. július 10., hétfő, 17:23
Százezer fontnál, vagyis 40 millió forintnál is többet remél tulajdonosa annak a gitárnak az elárverezésétõl, amelyen Sir Paul McCartney tanult pengetni fél évszázada.

A Rex típusú, akusztikus õsgitárt Ian James, McCartney iskolai barátja bocsátja kalapács alá még ebben a hónapban, a híres Abbey Road-i stúdióban. A liverpooli kereskedõ nyugdíjas éveit kívánja kényelmessé tenni a várt bevételbõl.

A Sir Paulhoz hasonlóan 64 éves James a hétfõi The Daily Telegraphnak azt mondta: iskola után õ tanítgatta ezen a gitáron a Beatles késõbbi basszusgitárosát, és ez volt az elsõ gitár, amelyen McCartney játszott.

Ian Jamesnek egyébként megvolt az esélye arra, hogy õ is a Beatles tagja legyen. Jelen volt ugyanis, amikor McCartney 1957 júliusában - már saját gitárjával - Liverpoolban eljátszott néhány dalt John Lennonnak, és Lennon felvette õt az akkor The Quarrymen néven futó bandájába. Jamesnek is megengedték volna, hogy játsszon, de õ inkább hazament...

A gitár árveréséhez Sir Paul személyesen írt eredetiséget igazoló levelet.

(MTI-Panoráma - Kertész Róbert, London)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
 
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
Aforizmák
„ Ha egy nap nem zongorázom, már észreveszem. Második nap a szakma, harmadik nap a közönség."
Szvjatoszlav Richter
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ