Fehér, a fekete zenész
Dátum: 2006. július 23., vasárnap, 20:10
Verdine White nem az egyetlen fekete zenész, akinek „megtévesztésül” a White családnév jutott. A nagyon laza, szórakoztató soulzenét játszó Earth Wind and Fire együttes basszusgitárosa 55 éves.

Verdine White Chicagóban született 1951. július 25-én. Fiatalon klasszikus zenét tanult Radi Velahtól, a Chicago Symphony Orchestra tagjától, majd bőgőzni kezdett. A hatvanas években tért át a basszusgitárra, s ennek a hangszernek kitűnő művelője lett. A színpadon rendkívül energikus, látványos játékával tűnt ki, táncolt, örökké mozgásban volt.

Bátyja, Maurice, a kitűnő dobos 1969-ben alakította meg az Earth Wind and Fire együttest, amelyhez Verdine egy évvel később csatlakozott. Amíg testvérével együtt a zenekar tagja maradt, döntően meghatározta a banda hangzását.

A közönség mindenütt nagyon hálásan fogadta élménydús programjukat, így nem meglepő, hogy a listák előkelő pozícióiba juttatta legjobb lemezeiket és dalaikat. Albumaik közül listát vezetett többek között az Open Your Eyes, a That,s The Way of The World, a Raise! Legjobb dalaik közül is különösen emlékezetes volt a Shining Star, a Getaway, a Sing A Song és a Serpentine Fire - mindegyik vezette a Billboard kislemezlistáját. Az Earth Wind and Fire a hetvenes évek második felére és a nyolcvanas évek felére eső fénykorában összesen hat Grammy-díjat kapott, többek között a Shining Starért.

A nyolcvanas évek már kevesebb sikert hoztak az Eart, Wind and Fire számára. A nyolcvanas évek közepén Maurice White szélnek eresztette az együttest, ám az évtized végére ismét összejött a csapat csaknem teljesen az eredeti felállásban. Igaz, a folytatásban már Al Kay gitárosé volt a főszerep, akinek vezérletével ismét a koncerttermek sztárja lett az együttes Többször adtak nagy sikerű koncertet Budapesten.

Verdine White nemrégiben arról mesélt, hogy a Shining Star mellett a Reasons, a That,s the Way of the World, a Can,t Hide Love és a September című dalokat tartotta az Earth, Wind and Fire legjobbjainak – amelyeket még ő is is játszott. Mindig is nagy szeretettel emlékezik az együttesre, amely azóta – nem is érdemtelenül – bekerült a rock and roll halhatatlanjai közé.

White mostanában régi barátjával, Scott Julionnal a tengerentúlon ismert, sikeres üzletemberrel együtt közös vállalatot alapított, amelynek elmondása szerint Los Angelesben lesz a központja. Scott Julion régi bútordarab a szakmában, nagy sztárokkal dolgozott, többek között Eddie Murphyvel és Halle Berryvel. A basszusgitáros elmondása szerint az új vállalkozásnak az a célja, hogy ismét felpezsdítse a versengést a zenei világpiacon.

(MTI-Panoráma - Kovács Miklós)

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
 
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
Aforizmák
„Mit nem adunk föl, azt sohasem veszítettük el."
Friedrich Schiller
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ