Tommy Emmanuel világhírű gitáros Pécsett és a Müpában ad koncertet
Dátum: 2014. április 11., péntek, 22:30

Dupla koncertet ad Magyarországon jövő héten a világ egyik legtöbbre tartott akusztikus gitárosa. Az ausztrál Tommy Emmanuel jövő szerdán a pécsi Kodály Központban, másnap a fővárosi Művészetek Palotájában (Müpa), a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben lép fel.

A tízujjas gitártechnika mestere, a country, a blues és a dzsessz különleges metszetét bemutató 58 éves művész többször járt már Budapesten: legutóbb három évvel ezelőtt, 2011-ben emlékezetes koncertet adott a Petőfi Csarnokban. Az immár félévszázada tartó profi pályafutása még gyerekkorában kezdődött, évente mintegy háromszáz fellépése van világszerte, kétszer is jelölték Grammy-díjra.

Mindössze négyéves volt, amikor gitározni kezdett, két év múlva már a családi zenekar tagja lett, ott muzsikált édesapja 1966-ban bekövetkezett haláláig. Pályáját aztán a countrysztár Buddy Williams egyengette, míg a Trailblazers együttessel feltűnt egy tehetségkutató versenyen, és elkészíthette első felvételét. Karrierje azt követően ívelt fel, hogy Sydney-be költözött. A hetvenes években az Ausztráliában kultikus Dragon együttesben játszott, amelynek tagjaként Tina Turnerrel is közös turnén vett részt. Dolgozott az Air Supply-jal és a Man At Work-kel is.

Első szólóalbuma, a From Out of Nowhere 1979-ben jelent meg, ezt azóta tizenöt korong követte, olyan legendák közreműködésével, mint Les Paul, Eric Clapton, Tina Turner, Stevie Wonder, illetve az amerikai country-legenda, Chet Atkins, akivel 1998-ban közöst lemezt készített, és erről a Smokey Mountain Lullaby-t country kategóriában Grammy-díjra jelölték. A világ mégsem ekkor, hanem két évvel később, a sydney-i olimpia záróünnepségén csodálkozott rá, amikor három évvel idősebb, elektromos gitáron játszó bátyjával, Phil Emmanuellel duóban lépett fel és óriási sikert aratott.

Második Grammy-jelölését 2007-ben kapta, The Mystery című szólólemezéért, és többször elismerte a Guitar Player Magazine című szaklap is, amelynek olvasói kétszer választották a világ legjobb akusztikus gitárosának. Több mint húsz lemezt készített, szólóban, duettben, együttesekkel, legutóbbi anyaga a tavaly kiadott The Colonel and the Governor, egy dzsesszes lemez, amelyet a hozzá hasonlóan ujjpengetős technikával játszó brit gitárossal, Martin Taylorral közösen jelentetett meg.

Tommy Emmanuel április 16-án a pécsi Kodály Központban, 17-én a Müpában ad koncertet.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
 
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
Aforizmák
„ Ne veszítsétek el a fejeteket. Az élet még szeretné megsimogatni"
Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ