Budapest Folk Fest ötödször, öt helyszínen
Dátum: 2014. április 14., hétfő, 8:28

Ötödször rendezi meg a Budapest Folk Festet a Fonó Budai Zeneház, április 21. és 27. között öt helyszínen lesznek nép- és világzenei koncertek és események, fellép mások mellett a Dresch Quartet, a Csík Zenekar, a CimbaliBand és a baszk Juan Mari Beltran.

A Fonó 2010 óta minden tavasszal megrendezi a folk fővárosi ünnepét, bemutatva a nép- és a világzene legnevesebb hazai és határon túli képviselőit, valamint ragos külföldi művészeket.

"Múltunk a népzenén keresztül találkozik a jelennel, ahol megannyi zenei virágot hajtva alakítja a jövő kultúráját. A Fonó hivatása, hogy ezt a folyamatot segítse" - fogalmazott Horváth László fesztiváligazgató a szervezők MTI-hez eljuttatott ajánlójában.

Idén húsvét hétfőn indul a Budapest Folk Fest a Locsolóbállal, amely koncert és táncház egyben. Az eseményre a sepsiszentgyörgyi Hevedert, az egyik leghitelesebb és legnépszerűbb erdélyi táncházi zenekart hívták meg a Fonóba.

Másnap, április 22-én kedden Etno-jazz napot tartanak a Fonó Budai Zeneházban: a koncertek sorát Mezei Szilárd vajdasági hegedűs-brácsás és zenekara nyitja, amely Bodor Anikó gyűjtéseinek szenteli műsorát. Mezei Szilárdnak az elmúlt években a londoni Leo Records kiadónál jelentek meg felvételei.

A tematikus nap keretében lép fel Karoliina Kreintaal észt hegedűs triója, amelyben még a Porosból és a Tűz Lángjából ismert Porteleki Áron (brácsa, ütőgardon), valamint Kiss Krisztián (fúvós hangszerek) szerepel. A dzsesszes programot a Dresch Quartet zárja, amelyben a nemrég kiváló művészi elismerést kapott Dresch Mihály (szaxofon, fuhun, ének) mellett Lukács Miklós (cimbalom), Hock Ernő (bőgő) és Baló István (dob) szerepel.

A szerda a Fonóban 18 éve hagyományosan a táncházé: minden héten több száz ember tanul itt táncolni, havonta egyszer pedig adatközlőket, hagyományőrző mestereket hívnak. Ezúttal a Békés megyei Méhkerékről, Magyarország legnagyobb román többségű településéről érkeznek hagyományőrzők a Méhkeréki bálba, muzsikál a Szeret és az adatközlő vendégek.

Ugyanezen a napon, április 23-án lesz a Csík Zenekar lemezbemutató koncertje a Művészetek Palotájában. Az együttes hetedik, Amit szívedbe rejtesz című albumán az autentikus népzenei darabok, népdal- és rockátdolgozások mellett saját szerzemények is helyet kaptak.

Április 24-én, Szent György-napon a Fonóban a Györgyöké a főszerep. Az est házigazdája Lányi György, a Téka zenekar vezetője, fellép Ferenczi György és zenekara, a Rackajam, akik együtt muzsikálnak Pál István "Szalonna" prímással és bandájával. Megnyílik Vadász György és Csete György építész közös tárlata, és Szent-György hegyi borokat is kóstolni lehet. A Hagyományok Házában ezzel párhuzamosan a Fölszállott a páva győztese, a Parapács zenekar tart lemezbemutató koncertet.

Idén is lesz "Csak csajok nap" a Budapest Folk Festen a Fonóban a műfaj kiemelkedő női előadóival. Április 25-én, pénteken Szvorák Kati és tanítványai, Orbán Johanna, Paár Julcsi és Timár Sára énekelnek, bemutatkozik a Csercsel női kvartett, fellép Csizmadia Anna, a Magony trió és a Forgó zenekar. Szintén pénteken este a népszerű CimbaliBand a gödöllői Művészetek Házában mutatja be Vidámpark című lemezét.

Április 26-án szombaton a badacsonyi régió borai lesznek a középpontban a Fonóban, a kóstoláshoz nyújtanak zenei illusztrációt népszerű hazai világzenei formációk, a nemzetközi sikereket aratott Buda Folk Band, a Fonó egyik legkedveltebb táncházi bandája, a Góbé zenekar és a Tallabille, amely első lemeze anyagát mutatja be. A Fonó nagytermében este a baszk zene egyik legismertebb képviselője, Juan Mari Beltran és zenekara lép fel. Beltran a baszk nemzeti ütőhangszer, a txalaparta kiemelkedő játékosa, a baszk hangszerek és zene oktatója, tanára, hagyományainak ápolója.

A Budapest Folk Fest gálája a Kobuci Kertben lesz április 27-én vasárnap. A Fúvós Fergetegen fellép a Fanfara Complexa, a moldvai és román tánczenék hazai interpretálója és román vendége, a tíztagú fúvós Fanfara Shukar zenekar.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
 
Aforizmák
„ Az ostobaság csökkenését nevezzük haladásnak"
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ