Prunyi Ilona zongoraművész ad kamaraestet a Müpában
Dátum: 2016. szeptember 28., szerda, 21:08

Mozart Esz-dúr zongoraversenye és César Franck f-moll zongoraötöse is elhangzik Prunyi Ilona Liszt-díjas, érdemes zongoraművész kamaraestjén a Müpában a zene világnapján, szombaton.

Prunyi Ilona az MTI-nek elmondta, hogy a koncerten 200 év stílusából játszik a Solti Kamarazenekar és a Kelemen Kvartett közreműködésével. Fantáziadús és izgalmas darabnak tartja az Esz-dúr zongoraversenyt, amelynek érdekessége, hogy Mozart még a tétel közben is hagyja a zongorát egyedül megszólalni, holott nem mindenhez írt saját kadenciát. Technikailag és szakmailag is nagy kihívásként jellemezte a Franck-művet, de - mint fogalmazott - "szereti magasra tenni a lécet".

Az est első részében a Mozart-mű mellett elhangzik Liszt Két legenda - Assisi Szent Ferenc a madaraknak prédikál című alkotása, Dohnányi 1945-ben komponált Ländlere és Delibes keringője a Coppélia című balettből. A szünet után Rahmanyinov Elégiája, Ravel impresszionisztikus zongoradarabja Jeux d eau (Szökőkút) címmel és Franck f-moll zongoraötöse szólal meg.

A koncertet 18.30 órai kezdettel, Előhang címmel beszélgetés előzi meg, amelyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg az előadásra jeggyel rendelkezők.

Prunyi Ilona kitért arra is, hogy repertoárján több mint 700 mű szerepel, több ezer koncert kellene, hogy egy-egy művet több alkalommal is előadhasson. Ehhez képest eddig mintegy 350 koncerten lépett fel és alig van olyan darab, amelyet több alkalommal is bemutathatott - mutatott rá.

Prunyi Ilona, a Zeneakadémia docense egyike a legvirtuózabb zongoristáknak. Dohnányi Ernő több rendkívüli nehézségű zongoraművét tartja repertoárján és vette lemezre, Dohnányi zongorás életművének újrafelfedezője. Felsőfokú zenei tanulmányait 1958 és 1963 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora szakán végezte Gát József és Mihály András vezetésével. Diplomája megszerzése után, 1963-tól a főiskola tanársegédje, majd egyetemi docense lett.

Repertoárja felöleli a zongorairodalom standard alkotásainak sorát, emellett kortárs magyar szerzők műveit is szívesen játssza. Petrovics Emil zongoraversenyt írt számára, amelyet 1999-ben mutatott be.

Kutatta, előadta és lemezre játszotta a 19. század ismeretlen zenei értékeit, Ábrányi, Beliczay, Bertha, Mosonyi, Goldmark, Volkmann és mások elfeledett darabjait, felvételei közül sok világpremiernek számít. A Liszt Ferenc-díjat 1994-ben, a Bartók-Pásztory-díjat 2011-ben vehette át, 2015-ben érdemes művész lett.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
 
Aforizmák
„Semmi sem tehet egy nőt szebbé, mint a tudat, hogy ő szép."
Sophia Loren
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ