Adománygyűjtő hangversenyt ad Budapesten Daniel Barenboim és a Budapesti Fesztiválzenekar
Dátum: 2016. október 20., csütörtök, 14:28

A világ egyik legjelentősebb muzsikusával, Daniel Barenboim zongoraművész-karmesterrel koncertezik Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) december 1-jén a Dohány utcai zsinagógában; az összegyűlt támogatásokat a zenekar a Zsinagógakoncertek folytatására fordítja.

A Budapesti Fesztiválzenekar két évvel ezelőtt, az ingyenes Közösségi Hetek című kezdeményezése keretében indította el azt a hazai koncertsorozatát, melynek során kiüresedett vidéki zsinagógákba, mellette pedig vidéki templomokba, idősotthonokba és gyermekgondozási intézményekbe viszi el a muzsikát - idézi fel a BFZ által az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény.

Mint emlékeztetnek, a Zsinagógakoncertek híre bejárta az egész világot, sok külföldre vándorolt magyar látogatott haza egykori közösségébe. Külön öröm a Fesztiválzenekar számára, hogy a Zsinagógakoncerteken az EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) és a MAZSIHISZ (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) is közreműködik, rabbijaik beszélgetnek a közönséggel az egykori zsidó életről, a zsidó-keresztény együttélésről, a zsinagógák építészeti sajátosságairól - hangsúlyozza a BFZ.

Annak érdekében, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar folytathassa a Zsinagógakoncerteket és a következő években Magyarország minden üresen maradt zsinagógájába eljuthasson, az együttes ünnepélyes koncertet ad a Dohány utcai zsinagógában.

Az est szólistája a világ egyik legjelentősebb muzsikusa, a hatszoros Grammy-díjas zongoraművész-karmester Daniel Barenboim lesz, aki gyakran lép fel a nemzetközi megbékélés érdekében. Daniel Barenboim Fischer Iván karmesterrel és a zenekar tagjaival együtt felajánlotta honoráriumát a Zsinagógakoncertek javára. A koncerten Mahler, Prokofjev és Beethoven muzsikáját hallhatja a közönség.

A hangversenyre a belépés ingyenes, de a várható nagy érdeklődésre való tekintettel a részvételhez regisztrálni kell. A regisztrációról és az adományozási lehetőségekről a www.bfz.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
Aforizmák
„ ..lángolunk a legnemesebb eszményekért, csak éppen azzal a feltétellel, hogy maguktól váljanak elérhetővé...és főleg ingyen."
Dosztojevszkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ