Az Országos Zongoraversennyel kezdődik a Cziffra Fesztivál
Dátum: 2016. október 27., csütörtök, 9:52

Az Országos Zongoraversennyel kezdődik vasárnap a Cziffra György Fesztivál a MOM Kulturális Központban Budapesten.

A zsűri 11 fiatal versenyzőt választott ki, akik 2 fordulóban mutatják be tudásukat október 30. és november 5. között - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

A versenyen 1990 és 2001 között született művészek vehetnek részt Magyarországról és a szomszédos országokból. A résztvevőknek kötelező jelleggel elő kell adniuk egy Cziffra György által készített átiratot, valamint egy Dubrovay László művet, amiért különdíj is jár.

A zsűri munkájában részt vesz Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész; Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a CZF fesztivál művészeti vezetője; Dráfi Kálmán Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Zeneakadémia tanszékvezető professzora; Dubrovay László Kossuth-díjas zeneszerző; Mocsári Károly zongoraművész, a francia Liszt Társaság tanácsadója.

Az ünnepélyes díjátadás és gálakoncert Cziffra György születésnapján, november 5-én lesz a MOM Kulturális Központ színháztermében.

A 2016/2017-es évadban kibővült összművészeti programokkal, külföldi vendégművészekkel a MOM Kulturális Központban és a Zeneakadémián rendezik meg a CZF Fesztivált 2017. február 21. és 26. között.

A 2016. évi négy koncert után idén nyolc nagyszabású hangversenyt rendeznek, amelyeken fellép mások mellett Fazil Say, Mischa Maisky, Rost Andrea, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Lajkó Félix és Jandó Jenő.

A művészoktatásban résztvevő diákok számára mesterkurzust tartanak Magyarország kiemelkedő zongoraművészeinek közreműködésével február 16. és 19. között.

A 2017-es fesztiválon első alkalommal adják át a Cziffra György-díjat és a Cziffra György ösztöndíjat, amely hazánk legkiemelkedőbb művészeinek és legtehetségesebb fiataljainak nyújt anyagi és erkölcsi támogatást. A CZF nyomán megalakul a Cziffra György Kamarazenekar, amelynek koncertmestere Kállai Ernő Junior Prima-díjas hegedűművész lesz.

Balázs János 2016 februárjában hívta életre az első CZF Fesztivált azzal a céllal, hogy a világhírű magyar zongoraművész életművét és hagyatékát méltóképpen megőrizze és ápolja, valamint folytassa azt a fiatal művészeket felkaroló és segítő munkát, amely Cziffra György életében nagy hangsúlyt kapott.

Balázs János 2016 végére meghívást kapott Kanadába és Ausztráliába is, hogy Cziffra György magyarországi zenei hagyatékának bemutatásáról tartson előadást, valamint a világhírű zongoraművész legkedveltebb műveiből válogatva hangversenyt adjon.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„Nehéz elhinni, hogy valaki igazat mond, ha tudjuk, hogy mi az ő helyében hazudnánk."
Henry Louis Mencken
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ