Horváth Kornél a világ legjobb ütősei között
Dátum: 2016. november 17., csütörtök, 7:58

Horváth Kornélt, tHUNder duó zenészét is jelölte a világ idei legjobb ütőhangszeresének a dobosok egyik legrangosabb fóruma, a brit Rhythm magazin.

A legjobb ütőhangszeres (best percussionist of 2016) kategóriában Horváth Kornél mellett Pete Lockett, Chris Fehn (Slipknot), Mino Cinelu, Mauro Refosco, Luis Conte, Evelyn Glennie, Trilok Gurtu (Trilok Gurtu Band), a korábban sokáig Prince-szel zenélt Sheila E és Adele ütőhangszerese, Aaron Draper a Rhythm magazin jelöltje - olvasható a musicradar.com-on.

A dobosok között mások mellett Chad Smith (Red Hot Chili Peppers), Gil Sharone (Marilyn Manson), Tre Cool (Green Day), Mike Portnoy (Twisted Sister), Glen Sobel (Alice Cooper), Frank Ferrer (Guns N Roses) és John Tempesta (The Cult) is jelölt.

Az elmúlt időszakban az Egyesült Államokban is ismertté vált Horváth Kornél ütőhangszeres és Dörnyei Gábor dobos duója, a tHUNder. A már több mint tíz éve működő dzsesszformációt szerződtette a New York-i Hudson Music kiadó.

"Nagyon különleges a tHUNder felállása, ami behatárolja, milyen rétegekhez jut el egyáltalán a zenénk. Kevés ütőhangszer-dob duó van a világban, és amelyik ismertté vált, abból még kevesebb, mi azonban tíz éve csináljuk, és úgy tűnik, a nemzetközi szakma is észrevett minket" - mondta Horváth Kornél korábban az MTI-nek.

A magyar zenei élet egyik elismert szereplője, a 62 éves Kossuth-díjas ütőhangszeres több mint kétszáz lemezen működött már közre. Közismert a Trio Stendhal tagjaként lett a nyolcvanas évek végén: a Snétberger Ferenc gitárossal és Dés László szaxofonossal alkotott dzsessztriójával komoly sikereket ért el 1993-ig. Azóta külföldi sztárokkal, köztük Randy Breckerrel, Al Di Meolával, Tommy Campbellel, Stanley Jordannel és másokkal játszott együtt, a hazai poprock színtéren pedig állandó közreműködő Zorán és a Tátrai Band koncertjein.

A tapasztalt zenész teljesen egyéni ütőhangszeres technikát használ: játéka során nemcsak tenyere belső felülete aktív, hanem a külső rész, a körmök is. A játék elsősorban a ki- és visszafordításoktól lesz speciális, a hangszer másképpen szólal meg. A tHUNder szinte minden kompozíciójában más ütőhangszert használ, a tárházába tartozik mások mellett a konga, a bongo, a gatodrum, a chekere, az udu és a hang is.

A tHUNder 2011-ben jelentette meg Dom Famularo amerikai dobossal közösen készített oktató- és koncert DVD-jét a Hunnia Records gondozásában, ezt az anyagot forgalmazza az Egyesült Államokban a Hudson Music. Horváth Kornél a tHUNder duóval az Egyesült Államokban és Európában is turnézott már, a fellépések mellett ütőhangszeres és dobkurzusokat is tartanak.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
 
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
Aforizmák
„Céltalan élet nem lehet tiszta."
Anton Pavlovics Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ