Bach Magnificatját játssza karácsonyi koncertjén a Pannon Filharmonikusok zenekar
Dátum: 2016. december 14., szerda, 8:59

Tizennyolc és huszadik századi szerzemények - köztük Bach Magnificatja - kerülnek műsorra a Pannon Filharmonikusok (PFZ) zenekar karácsonyi koncertjén, amelyet december 20-án tartanak a pécsi székesegyházban - tudatta az együttes hétfőn az MTI-vel.

A karácsony a zeneirodalom évszázados témája: komponisták egész sora írt alkalmi zenét a keresztény világ egyik legfontosabb ünnepére - írták közleményükben hozzátéve, hogy a Pannon Filharmonikusok karácsonyi hangversenyén 18. és 20. századi szerzemények is helyet kaptak.

Időben közülük Johann Sebastian Bach 1723-ban bemutatott Magnificatja a legkorábbi. A barokk zeneszerző Gloria in excelsis Deo kezdetű, 191. kantátáját mintegy két évtizeddel később, 1745-ben mutatták be.

Műsorra kerül még Benjamin Britten 1942-ben befejezett Ceremony of Carols (Karácsonyi énekek) című alkotása, "a vérzivataros évek egyik legfontosabb műve, egyben a 20. századi zene egyik legtöbbet előadott darabja" - ismertette a PFZ.

A koncerten szólistaként működik közre Lakatos Ida, az együttes hárfaművésze, illetve Kovács Ágnes, Tillai Csilla, Gavodi Zoltán, Megyesi Zoltán és Hámori Szabolcs énekművészek, valamint a tavaly megalakult Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórus.

A közlemény kitért arra is, hogy a zenekar Pécs mellett idén karácsonykor már harmadik alkalommal ad ünnepi koncertet Eszéken az észak-horvátországi város magyar konzulátusának meghívására.

A PFZ jelezte: Bogányi Gergely Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész közreműködésével, Gérard Korsten vezényletével Brahms és Dvorák művei hangzanak el a Pannon Filharmonikusok csütörtöki koncertjén a pécsi Kodály Központban, egy nappal a Müpában megrendezendő december 16-i vendégszereplés előtt.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
 
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

Aforizmák
„A holtak kötelessége felnyitni az élők szemét."
Maurice Maeterlinck
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ