Közös koncertet ad a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara és Gyermekkórusa
Dátum: 2016. december 19., hétfő, 10:08

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara és Gyermekkórusa december 20-án közös karácsonyi koncertet ad a Zeneakadémia nagytermében.

"Mindannyiunk számára nagy dolog, hogy a három együttes egyszerre kap lehetőséget arra, hogy a Zeneakadémia nagytermében egy olyan műsort adjon elő, ami mindenkinek a kedvére való" - fejtette ki Kovács János, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának karmestere, az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Mint mondta, az egyenként is világszínvonalat képviselő együttesek koncertje Bach 1. (C-dúr) zenekari szvitjével indul, majd két ma is élő szerző darabját, Tóth Péter Karácsonyi kantátáját és Vajda János Karácsonyi concertóját adják elő.

A karmester kiemelte, hogy Tóth Péter műve kifejezetten gyerekkórus számára íródott, Vajda János nagy együttesre komponált concertója pedig a karácsony legszebb momentumait "a legváltozatosabb és legmagasabb rendű eszközökkel" dolgozza fel.

Tóth Péter és Vajda János a barokk korszak kiemelkedő műfajaira visszatekintve alakították ki ünnepi darabjaikat, annak az időszaknak a zeneisége inspirálta őket, amely még természetes átjárást biztosított a komponált művészi zene és a népzene között. Vajda János és Tóth Péter is a karácsonyi ünnepkör népszokásaiból, énekeiből merít, de hatott rájuk a népzenére, népdaléneklésre jellemző előadói gyakorlat is.

Tóth Péter kantátájának szövegkönyvében népi szövegek, ráolvasások és kiszámolók tűnnek fel, a dramaturgia a falusi ünnepek rituáléját körvonalazza. A zeneszerző alkotótársa az egyházzenészként és meseíróként is aktív Mechler Anna lesz.

A koncerten közreműködik Herczku Ágnes és Kriczky Zsófia.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
 
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
Aforizmák
„ A világ Isten bűnbeesése."
Hebbel
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ