Alexandra Soumm a Nemzeti Filharmonikusok vendége lesz
Dátum: 2017. január 21., szombat, 13:45

Alexandra Soumm hegedűművész a Nemzeti Filharmonikusok vendége lesz: január utolsó hetében Budapesten, Pécsen és Miskolcon lép színpadra Kovács János vezényletével.

A Müpában rendezett január 25-i hangverseny Stravinsky I. és II. szvitjével kezdődik. Ezt követően Mendelssohn e-moll hegedűversenye hangzik el, amely a zeneszerző utolsó alkotókorszakában keletkezett. Mozart A-dúr hegedűversenye a műfaj legnépszerűbb darabjai közé tartozik, amelyben a szerző összegezte a versenymű fejlesztésében elért vívmányait. Az est Mozart D-dúr "Haffner" szimfóniájával zárul - olvasható a Nemzeti Filharmonikusok MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az orosz származású francia hegedűművész és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar egy nappal korábban, január 24-én a pécsi Kodály Központban, január 26-án pedig a miskolci Művészetek Házában lép fel. A programban annyi lesz a változás, hogy Mozart A-dúr hegedűversenye helyett a szerző Serenata notturna D-dúr című műve lesz hallható.

Január 28-án a kamarazene javából hallhat válogatást a közönség a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar Kamarakórusa tolmácsolásában a Próbatermi vendégség elnevezésű kamarazenei hangversenyen a Müpában.

Mint a közleményben írják, Beethoven Nagy fúgája talán az egyik legnehezebben megérthető és értelmezhető mű a zenetörténetben, olyan alkotás, amely megosztja a közönséget. A Trió klarinétra, gordonkára és zongorára abban az időben keletkezett, amikor a klarinét szólóhangszerként még nem nyert polgárjogot a kamarazene területén. Webern 1913-ban írt, mindössze négy-öt perc időtartamú Hat bagatellje elvontságával adja fel a leckét, Glinka Patetikus triójának elhangzása pedig igazi kuriózum, hiszen az orosz kamarazene alkotásai nem szólalnak meg érdemükhöz méltó számban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
Aforizmák
„ Céltalan élet nem lehet tiszta."
Anton Pavlovics Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ