Elbúcsúztatták Takács Klára operaénekest
Dátum: 2017. február 11., szombat, 10:43

Végső búcsút vettek Takács Klára operaénekestől csütörtökön a Magyar Állami Operaház előcsarnokában, a Liszt- és Kossuth-díjas művész január 21-én, 71. életévében hunyt el.

Nemcsak egy operaénekestől kell most búcsút venni, hanem egy olyan művésztől, aki kiváló muzsikus is volt, hiszen Takács Klára a vokális művészet más területein is kiemelkedő örökséget hagyott hátra, a kamarazene vagy az oratórium területén éppúgy a legmagasabb minőséget képviselte - emlékezett beszédében Ókovács Szilveszter, a dalszínház főigazgatója.

Felidézte, hogy a Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima díjas mezzoszoprán énekes 1945-ben született a Somogy megyei Lengyeltótiban és 1973-ban végzett a Zeneművészeti Főiskola ének-opera szakán. Ugyanebben az évben debütált az Opera színpadán Mozart A varázsfuvolájában, két évvel később pedig már Richard Wagner Siegfried című operájából Erda szerepét énekelte ugyanitt. Ez meghozta számára azt az áttörést, ami későbbi művészi attitűdjére is jellemző volt - fűzte hozzá a főigazgató.

Később Christoph Willibald Gluck Orfeuszának címszerepét alakította, de fontos szerepei között jegyzik még Adalgisát a Normából, Juditot A kékszakállú herceg várából, Júliát Bellini Rómeó és Júliájából, Cherubint a Figaro házasságából, Marinát a Borisz Godunovból.

Takács Klára 1989-ig volt az Operaház egyik vezető mezzoszopránja, de fellépett a világ 45 nagyvárosában, többek közt a New York-i Metropolitanben és a Carnegie Hallban, a Bécsi Staatsoperben, a Velencei La Fenice-ben, a Salzburgi Ünnepi Játékokon, Tokióban és Argentinában is.

Ókovács Szilveszter kiemelte, hogy a művész felvételei is nagyon jelenősek, opera, oratórium és dallemezei közül nyolc nemzetközi nagydíjat kapott. Önálló lemezein Verdi-, Schumann- és Strauss-dalokat, valamint francia operaáriákat és operaduetteket énekel, de állandó szólistája volt a Vivaldi munkáit felfedező lemezeknek, valamint számos oratórium- és operalemezen is közreműködött.

"Bármilyen szerepben lépett színpadra kiválót nyújtott, de igazából otthon ott érezte magát, ahol az intim költészet volt az úr, a maga legkifinomultabb eszközeivel" - mondta a művésznőre emlékezve Kovács János karmester, aki az operaénekes tehetségét, titokzatos nőiességét, különös szépségű hangját és veleszületett muzikalitását egyaránt méltatta.

A Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima díjas művész tisztelői egy-egy szál virággal rótták le kegyeletüket, a búcsúzók között volt mások mellett Szinetár Miklós rendező, Kautzky Armand színművész és Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester is.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
 
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
Aforizmák
„Minden állítás tagadás is egyben."
Benedictus De Spinoza
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ