Ma kezdődik a Cziffra Fesztivál
Dátum: 2017. február 21., kedd, 9:14

A CZF Kamarazenekar debütáló hangversenyével kezdődik ma a Cziffra Fesztivál a MOM Kulturális Központban. A vasárnapig tartó fesztiválon Fazil Say zongoraművész, Rost Andrea operaénekes és Mischa Maisky csellóművész is fellép.

A Balázs János Liszt-díjas zongoraművész által tavaly alapított fesztivál idén már két helyszínen, a Zeneakadémián és a MOM Kulturális Központban várja a közönséget.

A CZF Kamarazenekar - amelynek koncertmestere Kállai Ernő hegedűművész - estjén Grieg-, Mozart- és Liszt-művek hangzanak el, Bach c-moll versenyművét Jandó Jenő Kossuth-díjas zongoraművész és Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a fesztivál alapítója és művészeti vezetője adja elő.

Szerdán Freund Tamás Széchenyi-díjas neurobiológus tart előadást a kreativitásról, majd Lajkó Félix Liszt-díjas hegedűművész és Balázs János improvizációit hallgathatja meg a közönség.

A Zeneakadémia ad otthont csütörtökön Fazil Say török zongoraművész, pénteken Rost Andrea Kossuth-díjas operaénekes és Balázs János, valamint vasárnap Mischa Maisky csellóművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és Balázs János zongoraművész hangversenyének. A gálakoncerten Csajkovszkij, Bruch és Chopin művei szólalnak meg, előtte pedig átadják a Cziffra György Fesztivál Tehetség-díjat és a Cziffra György Fesztivál Életműdíját.

Sárközy Lajos cigányzenekara és a Sárik Péter Trió játszik a MOM-ban a szombati báresten, amelynek háziasszonya Szulák Andrea lesz. A jövő generációja címmel rendezik meg vasárnap a Virtuózok, a Cseh Tamás Program és a Junior Prima díjasok matinéját, amelyen fellép Boros Misi (zongora), Kökény Tamás (nagybőgő), a Hungarian FolkEmbassy, Kállai Ernő (hegedű) és Devich Gergely (cselló).

A koncertek mellett tárlatok is várják az érdeklődőket: Kürthy Hanna festőművész alkotásaiból a Kossuth téri Szamos Cafeban, Pajor Ildikó festőművész műveiből a MOMkult Reich Károly Galériájában nyílik időszaki kiállítás.

A fesztivál Cziffra György világhírű magyar zongoraművész emlékét ápolja, valamint folytatja azt a fiatal művészeket felkaroló és segítő munkát, amely a zongoraművész életében nagy hangsúlyt kapott.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
 
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

Aforizmák
„ A kritikus az a kesztyű, aki kéznek hiszi magát, és ha csak teheti, ökölbe szorul."
Kornis Mihály
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ