Kovács János: zajos sikert arattak Spanyolországban a Nemzeti Filharmonikusok
Dátum: 2017. február 27., hétfő, 11:23

Zajos sikerrel és dupla ráadásokkal négy hangversenyt adtak Spanyolországban a Nemzeti Filharmonikusok - mondta Kovács János karmester az MTI-nek.

A műsorban Haydn Esz-dúr trombitaversenye Mireia Farrés trombitaművész közreműködésével, Mozart Esz-dúr zongoraversenye Ránki Dezső zongoraművész előadásában szólalt meg, a programot Mozart C-dúr "Jupiter" szimfóniája zárta. Mireira Farrés kérésére Schubert Ave Maria című művének zenekari kíséretes, trombitaszólós változata is elhangzott a tavaly novemberben elhunyt Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar volt főzeneigazgatója emlékére.

Kovács János karmester az MTI-nek elmondta, hogy a műsort nagyon kedvezően fogadta a közönség, a zenekar kiválóan játszott, Ránki Dezső az elképzelhető legmagasabb színvonalon zongorázott és mind a négy koncerten, főként a Jupiter szimfónia után heves bravózásban részesültek. A Jupiter szimfónia kifejezetten nagy szellemi megterhelés, de mindenki teljes tűzzel és bedobással játszott - fűzte hozzá.

Kiemelte, hogy a turné Kocsis Zoltán emlékének jegyében telt, őrá emlékeztek a Schubert-művel és a zongoraverseny előadása közben is, amelynek második tétele egy igazán fájdalmas, gyönyörűséges zene. "Az ő munkája nyomát éreztem a zenekar teljesítményén" - hangsúlyozta Kovács János.

Mali István vezető zenekari menedzser elmondta, hogy első koncertjük Gironában, az Auditori de Girona hangversenytermében csendült fel, másnap a barcelonai L Auditoriban, majd az Auditorio de Zaragozában, február 22-én pedig a madridi Auditorio Nacionalban léptek színpadra.

Mint felidézte, a Nemzeti Filharmonikusok legutóbb 2014-ben jártak Spanyolországban az Agencia Camera ügynökség meghívására, amellyel mintegy két évtizedes jó kapcsolatot ápolnak. A jelenlegi turnét eredetileg Kocsis Zoltánnal tervezték, de az ügynökség beleegyezésével nem mondták le a koncertsorozatot. A zenekart Kovács János vezényelte, mivel a volt főzeneigazgató eredetileg is majd minden tervezett műsorához őt javasolta, továbbá az ügynökség elfogadta azt is, hogy a zongoraversenyt - amelyet Kocsis Zoltán játszott volna - Ránki Dezső adja elő.

Mali István hangsúlyozta: olyan sikere volt a zenekarnak és a karmesternek, hogy jövő áprilisra már meghívást is kaptak egy újabb spanyolországi turnéra. Hozzáfűzte: a szervezők különösen dicsérték a Jupiter szimfónia sziporkázó előadását, és minden hangversenyen két ráadást kellett adniuk, ami Spanyolországban egyáltalán nem megszokott.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
 
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
Aforizmák
„ Mondj néha igazat, hogy higgyenek neked, amikor hazudsz."
Jules Renard
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ