BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Március 15. - A Csík Zenekar ünnepi koncertet ad a Müpában
Dátum: 2017. március 1., szerda, 10:06

Számos vendéggel, köztük a Vivace Kamarazenekarral ad koncertet március 15. alkalmából a Csík Zenekar. A Kossuth-díjas formáció a nemzeti ünnep előtt négy nappal, március 11-én szombaton lép fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, Magyarország az én hazám címmel.

"Azért választottam ezt a címet, mert sokszor vetődik fel a hétköznapi életben, kinek mennyire hazája Magyarország, kinek mennyire érdeke itt lenni, miért fontos tisztességgel és becsülettel élni ezen a helyen. Fontosnak tartom, hogy az egészséges nemzeti öntudat ott legyen az emberekben. Ha ehhez hozzá tudunk járulni valamelyest a koncertünkkel, már érdemes volt" - mondta Csík János, a Csík Zenekar alapítója, vezetője az MTI-nek.

A hegedűs, énekes kitért arra, hogy nagyon szereti a klasszikus muzsikát és korábban már készítettek néhány felvételt a Nemzeti Filharmonikusok tagjaiból alakult Vivace Kamarazenekarral. "Sajnos nagyon ritkán fordul elő, hogy közösen tudunk élőben fellépni, a nemzeti ünnep alkalmából összeállt mostani est viszont kiváló lehetőség lesz erre".

A közös produkció egyik eleme kalotaszegi hajnali és verbunk dallamokra épül, ami az 1848/49-es forradalomhoz és szabadságharchoz is köthető. A művet Lukács Miklós cimbalomművész írta, és Suite címmel szerepelt a Csík Zenekar hat évvel ezelőtt megjelent Lélekképek című lemezén.

Az ünnepi koncert másik különlegessége, hogy az együttes előadja Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója Fohász című szerzeményét, amely a székelyek ellen a 18. században elkövetett tömeggyilkosság, a madéfalvi veszedelem kapcsán született népdal alapján íródott. "A szerző, aki nagyszerű népzenész és komponista, a kérésemre tavaly írta át a művet kamarazenekarra".

Csík János szólt arról, hogy a koncert mintegy fele fog a nemzeti ünnepről szólni, a műsorban például katonadalok is szerepelni fognak. A második részben saját repertoárjából, a közönség által ismert és kedvelt dalokból csemegézik a Csík Zenekar.

A zenekarvezető beszámolt arról, hogy márciusban több koncerten fellép velük Kiss Tibor, a Quimby együttes frontembere. A Csík Zenekar a népszerű rockcsapat slágerét, a Most múlik pontosant és több más Quimby-dalt (például a Fekete l amoure-t és a Tébolydát) dolgozta fel az elmúlt években.

"Tibor ötlete volt, hogy több koncertünkre eljönne a következő időszakban, és mi örömmel vettük ezt. Egyelőre annyit tudok, hogy új dallamokat ígért a fellépésekre, majd a próbákon meglátjuk, mi fog kialakulni. A jövőben is szeretnénk játszani és lemezre venni az alternatív, illetve rockzenei számok feldolgozásait, ezt már elvárja tőlünk a közönség" - fűzte hozzá.

A Csík Zenekar jövőre ünnepli 30. születésnapját, az idei év részben a jubileumra felkészülés jegyében is zajlik.

"Bőgősünk, Bartók József találta ki, hogy dolgozzuk fel zeneileg a magyarság tömeges kivándorlását, ami a 20. század elején történt. Ebben benne lenne az amerikai és a magyar népzene, táncosok, de akár könnyűzene is. Jó lenne, ha év végére, a szokásos Syma-csarnokbeli koncertünkre ebből már összeállna valami. A koncepció egybevág azzal a korábbi elhatározásunkkal, hogy szorosabbra akarjuk fűzni a kapcsolatot Ferenczi Györggyel és a Rackajammel, Gyuriék jó néhány éve foglalkoznak az amerikai és a magyar népzene vegyítésével" - mondta végül Csík János az MTI-nek.

A héttagú együttesben a zenekarvezető mellett Majorosi Marianna (ének), Barcza Zsolt (cimbalom), Bartók József (nagybőgő), Kunos Tamás (brácsa), Makó Péter (fúvósok) és Szabó Attila (hegedű) szerepel. Az 1988-ban alakult Csík Zenekar első anyaga az 1993-ban kiadott Boldog szomorú dal volt, az együttes országos ismertségét az autentikus népzene magyar könnyűzenei feldolgozásokkal történő vegyítése hozta meg. Az áttörés ebből a szempontból a 2005-ben kiadott Senki nem ért semmit című album volt a Kispál és a Borz három számának átgondolásával.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
 
Aforizmák
„ Nagy szerelem híján unalmas az élet."
Anton Pavlovics Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ