Nem dobban a szív: Marozsán Erika elkészítette második lemezét
Dátum: 2017. március 8., szerda, 14:54

Nem dobban a szív címmel elkészítette második lemezét Marozsán Erika. A színművész több mint tíz év elteltével jelentkezik újra zenei anyaggal, amelyet március 17-én mutat be az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

"A lemez valamennyire eklektikus lett, ugyanakkor van egy erős összetartó ereje, izgalmas dramaturgiai és zenei vonala. A dalok akörül mozognak, mi a boldogság, mi okoz szívdobbanást, mi kelti a vágyat, és milyen, amikor egy nő már sok mindenen túl van érzelmileg. Kicsit hullámvasútszerű lelkiállapotot mutat a dalok egymásutánisága, nagyjából kiderül, mit gondolok az életről, hol vagyok mostanában" - mondta Marozsán Erika az MTI-nek.

A színésznő első albuma, a Szakíts, ha tudsz 2006-ban jelent meg; annak zenéit a dzsessz színtérről érkezett Juhász Gábor, szövegeit Jónás Tamás író, költő jegyezte. A művésznő felidézte, hogy a 2007-es koncertsorozat közben Borlai Gergő dobost külföldre szólította a munka, őt Födő Sándor "Fodo" váltotta, akivel nagyon jó szakmai és emberi viszonyba kerültek, és már akkor felvetődött a további közös munka ötlete.

"Akkor már New Yorkban éltem, a koncertek után visszatértem Amerikába, illetve Németországban dolgoztam, majd itthon forgattam és színházban is játszottam. A zenélés annyiban jelen volt az életemben, hogy a Szomorú vasárnap című film sikere kapcsán sok felkérést kaptam Európa-szerte arra, énekeljem el Seress Rezső híres dalát. Végül hosszas előkészítés és időpont-egyeztetés után tavaly fogtunk bele Fodóval az új anyag elkészítésébe. A munkafolyamat úgy kezdődött, hogy inspirációs zenéket mutogattunk egymásnak" - fejtette ki.

A zenék megszülettek, Marozsán Erika pedig listát készített arról, kik azok a szövegírók, költők, írók, akikkel szeretne együtt dolgozni. "Legalább huszonöt embernek írtam levelet, és mindenki kedvezően reagált". A lemezre végül Szabó T. Anna, Borda Réka, Novák Péter, Fodor Sándor, Lackfi János, Varga Livius, Kardos-Horváth János és Jónás Tamás szövegei kerültek fel.

A Fonó Budai Zeneház gondozásában megjelenő lemez első klipjét, a Nem lehetsz semlegest már bemutatták a neten. A dalok között szerepel a So Long Leonard című, amely nyilvánvaló kikacsintás, tisztelgés Leonard Cohen So Long Marianne című klasszikusára.

"A dal szövegét egy újságíró barátom, Fodor Sándor írta, az egyik kedvencem a lemezen, szerintem nagyon szép, finom szövege van. Amikor kész lett, még élt Cohen, és az volt a tervem, hogy csinálunk rá egy klipet és elküldjük az előadónak, de sajnos a halála közbeszólt. Művészete rám is óriási hatással volt, akárcsak zenészgenerációk sorára" - fűzte hozzá Marozsán Erika.

Mostani együttesében a számos hangszeren játszó zenekarvezető, a dalokat szerző és hangszerelő Födő Sándor Fodo mellett Csókás Zsolt és Hámori Máté gitározik, Kertész Endre pedig csellózik. Ez a felállás lesz a március 17-i lemezbemutató koncerten is az Urániában. "Vendégként Novák Péter is fellép velünk, elénekli velem az albumon hallható két duettünket, a Te dráma vagy nekem, valamint a Semmi sose volt címűt. Ő külön is előad egy számot".

A tervek szerint nyáron lesz turné.

Mint Marozsán Erika fogalmazott, az éneklés, a lemezkészítés és a koncertezés egészen másfajta munkát és koncentrációz kíván, mint a színészet, lélektanilag is eltérő a színpadi jelenlét. Hozzátette: a zene nagyon izgatja, és már azon is gondolkodik, milyen más műfajt képviselő zeneszerzőkkel fog együtt dolgozni a jövőben.

Marozsán Erika több mint negyven hazai és külföldi filmben szerepelt, közöttük volt a Rám csaj még nem volt ilyen hatással (1993), a Szomorú vasárnap (1999), a Rokonok (2006) vagy Az ajtó (2012). Játszott az Új Színházban, Kaposvárott, Magyarországon legutóbb a Bozsik Yvette által rendezett Cabaréban lépett színpadra. Jelenleg a Kasvinszki Attila rendezésében készülő Paraziták a Paradicsomban című filmben forgat, ez Marius von Mayenburg színműve alapján készül, májusban pedig Németországban dolgozik egy kinti filmben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
 
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
Aforizmák
„ Addig káromkodjunk, amíg lehet, mert az égben már tilos lesz."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ