BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Kézdy Luca dzsesszhegedűs koncertje a Müpában
Dátum: 2017. március 20., hétfő, 9:20

Kézdy Luca, a hazai dzsessz színtér középnemzedékének első számú hegedűse a főszereplője a Müpa Jazzműhely sorozatának. A zenész március 29-én lép fel a Fesztivál Színházban, a Deep Diving című est a műfaji nyitottságra épül.

A hegedű már a dzsessz indulásakor jelen volt a New Orleans-i zenekarokban, ahol sokszor a kornettel vagy a szaxofonnal egyenrangúan vitte a vezető dallamhangszer szerepét. Később a hegedűsök szinte eltűntek a dzsessz zenekarokból, az utóbbi évtizedek azonban kedvező változásokat hoztak.

A francia Jean-Luc Ponty, a világ egyik leghíresebb dzsessz hegedűse tavaly ősszel járt a Müpában, hangszere itthoni virtuóza, Kézdy Luca lassan egy évtizede van jelen egyre hangsúlyosabban a magyar improvizatív zenei életben. 2006-ban előbb döntőbe került a Magyar Rádió dzsesszhegedű-versenyén, majd elnyerte a közönségdíjat - szerepel a szervezők által az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.

Kézdy Luca stiláris sokszínűségét olyan egymástól eltérő hangzású zenekarokban kamatoztatta, mint az experimentális német-magyar koprodukció, a HunD Link Projekt, a hagyományos és modern dzsesszt a közép-kelet európai zsidó zenével összeolvasztó Nigun vagy a Nagy János által vezetett dzsesszes kortárs együttes, a Free Style Chamber Orchestra.

Legszemélyesebb zenei elképzeléseit saját együtteseiben valósította meg: mindenekelőtt a férjével, Szesztay Dávid basszusgitárossal alapított Santa Diverben, valamint a Szendőfi Péter ütőssel duóban formált Sequence-ben. Március 29-i szerzői estjének is ez a két zenekar adja a pillérét.

Az estén ott lesz Szegő Dávid dobos, állandó zenésztársai mellett csatlakozik hozzá az Ocho Macho zenekarból ismert Mike, azaz Gotthárd Mihály, valamint a korábban az Ektarban és a Rubái Trióban énekelt, Hamid Drake-kel és Karafiáth Orsolyával lemezt készített Tóth Evelin. A több meglepetést is tartogató koncert külföldi vendégművésze a virtuóz alt- és szopránszaxofonos, az olasz Stefano di Battista lesz, aki a nemzetközi dzsesszélet magasan jegyzett muzsikusa. A koncert alatt a háttérben Kézdy Luca fotói peregnek.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
 
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
Aforizmák
„ Némelyeknek az a dicsőségük, vagy érdemük, hogy jól írnak, másoké pedig az, hogy nem írnak"
La Bruyére
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ