BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Huszonhat ország versenyzői jelentkeztek a Bartók-világversenyre
Dátum: 2017. március 28., kedd, 8:27

Huszonhat országból százhat fiatal hegedűművész jelentkezett a Bartók-világversenyre, a nemzetközi hegedűversenyt szeptemberben első alkalommal rendezi meg a Zeneakadémia.

Vasárnap zárult le a Bartók Világverseny és Fesztivál jelentkezési időszaka. A több mint 40 ezer euró összdíjazású nemzetközi megmérettetésre 30 év alatti hegedűművészek jelentkezhettek három - Bach, Paganini és Bartók meghatározott művei közül választott darabot bemutató - videorészlet feltöltésével.

A világraszóló érdeklődést jelzi, hogy Új-Zélandról, Venezuelából, Kanadából és Vietnamból is jelentkeztek versenyzők, nagyobb arányban nők. Magyarországról 19 hegedűs töltött fel videót - közölte hétfőn a Zeneakadémia az MTI-vel.

"A Bartók Béla rangjához méltó, érett hegedűművészek számára is nagy kihívást jelentő repertoárlistát figyelembe véve rekordmennyiségűnek tartjuk a vasárnap éjfélig befutott 106 jelentkezést. Annál is inkább, mert a mi új, előtörténet nélküli Bartók-versenyünk az évnek egy olyan időszakában kerül megrendezésre, amikor a legkomolyabb és legnagyobb múltú nemzetközi versenyek szabályosan versengenek a klasszis jelentkezőkért" - fogalmazott a verseny kialakítását vezető Szabó Stein Imre, a Zeneakadémia kommunikációs igazgatója.

A videókat háromtagú előzsűri, Szabadi Vilmos, Kapás Géza és Kováts Péter hegedűművészek, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárai értékelik. Az online válogató fordulón megfelelt versenyzők listáját legkésőbb 2017. április 15-ig teszik közzé a verseny honlapján.

Az őszi verseny zsűrizésében magyar részről Szabadi Vilmos, Kelemen Barnabás és a visszalépni kényszerült Baráti Kristóf helyett Tallián Tibor vesz részt, mellettük olyan kiváló külföldi hegedűművészek és professzorok fogadták el a Zeneakadémia meghívását, mint Salvatore Accardo, Csien Csou, Ivan Zenaty, Krzysztof Wegrzyn, Joel Smirnoff és Simizu Takasi.

A legrangosabb nemzetközi zenei versenyek elitjéhez csatlakozó megmérettetés nem csupán kétévente más-más kategóriában meghirdetett hangszeres seregszemle kíván lenni: a tervek szerint Bartók életműve köré fölépülő zeneszerzőversennyel, zenetudományi szimpóziummal és a nagyközönséget megszólító programokkal egészül ki világra szóló fesztivállá - írták a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
Aforizmák
„ ...igazsága mindig annak van, akinek telik rá..."
Reymont
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ