Mozart-operával indítja az évadot a Budapesti Fesztiválzenekar
Dátum: 2017. március 30., csütörtök, 8:53

Mozart Don Giovanni című operájával indítja a 2017/2018-as évadot szeptemberben a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) Fischer Iván rendezésében és vezényletével.

Fischer Iván megrendezi továbbá Verdi utolsó operáját, a Falstaffot, és többek között Mahler-, Rahmanyinov-, Bartók-, Bach- és Schumann-műveket vezényel az évadban.

A BFZ 1992 óta közhasznú alapítványként működik, amelynek tevékenységét az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a fővárosi önkormányzat is támogatja: míg 2010-ben a minisztérium 550,5 millió forintot, 2017-ben már 1 milliárd 190 millió forintot biztosít a zenekar működéséhez - mondta el az Emmi kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára az évadot bemutató szerdai sajtótájékoztatón Budapesten.

Krucsainé Herter Anikó rámutatott, hogy a Fesztiválzenekar a legkeresettebb zenekarok közé emelkedett nemzetközi szinten, tovább erősítve a kiváló magyar zenei kultúra jelentőségét a világban. A zenekar minden generációhoz eljuttatja a zenét, és kiemelt hangsúlyt fektet a gyerekek zenei nevelésére is - fűzte hozzá.

A BFZ Budapest legszebb hídja, amely összeköti Magyarországot Európával, az embereket egymással, a zenét az emberekkel és a zenekart a közönséggel - fogalmazott Fischer Iván zeneigazgató, hozzátéve: nagyon sokat dolgoztak egy szép szezon összeállításán, és felhívta a figyelmet a Fesztiválzenekar sokoldalúságára, amely révén kiemelkedik a világ zenekarai közül.

Fischer Iván kiemelte: mivel még hiányzik 100 millió forint az idei költségvetésből és nem akarnak egyetlen koncertet, közösségi programot sem elhagyni, ezért május 8-án nagy adománygyűjtő koncertet szerveznek a Budapest Kongresszusi Központban. A Koncert Budapestért című eseményre minden zeneszerető embert várnak.

Stefan Englert ügyvezető igazgató elmondta, hogy a BFZ egyedülálló zenekar a világon, s ebben az évadban ennek különböző oldalait és rétegeit szeretnék megmutatni, kiemelkedő projektekre és kiemelkedő szereplőkre koncentrálva. Felhívta a figyelmet a szcenírozott operákra, így a Don Giovanni és a Falstaff című művekre, valamint a barokk együttesre a szimfonikus zenekaron belül, amelyet beemelnek a nagyzenekari koncertek programjába. A BFZ több koncertjét is Johann Sebastian Bach barokk hangszereken megszólaltatott műveivel kezdi majd.

Fellép a zenekarral Emanuel Ax, Piotr Anderszewski, Lilya Zilberstein és Radu Lupu zongoraművészek, Alina Pogostkina és Arabella Steinbacher hegedűművészek.

Az együttest vezényelni fogja Marin Alsop, aki az első női dirigens az együttes élén, valamint Dmitrij Kitajenko, Marek Janowski, Jukka-Pekka Saraste, Jordi Savall, Jonathan Cohen és Jörg Widmann. Falstaffot Nicola Alaimo, Fordot Tassis Christoyannis, Alice-t Eva Mei alakítja.

Folytatódik Takács-Nagy Gábor vezényletével a Haydn-Mozart-sorozat, valamint a Vasárnapi Kamarazene és a Vissza a természethez sorozatok is. A Müpával közös szervezésű maraton főhőse Bernstein lesz.

Erdődy Orsolya igazgatóhelyettes a TérTáncKoncertől elmondta, hogy június 10-én a budapesti Hősök terén több mint 500 hátrányos helyzetű térségből érkező gyerek táncol majd a Bernstein West Side Storyjából készült Szimfonikus táncokra. Kitért arra is, hogy újabb három ingyenes Közösségi Hetet szerveznek elhagyott zsinagógákban, templomokban, gyermekgondozási intézményekben és idős otthonokban, többek között Ózdon, Fóton és Mezőtúron.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
 
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
Aforizmák
„ Az ember, ha állat – rosszabb az állatnál."
Rabindranath Tagore
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ