Országos turnéra indul a Muzsikás együttes
Dátum: 2017. március 31., péntek, 15:02

Országos turnéra indul a Muzsikás együttes Fülei Balázs zongoraművésszel, április 7. és június 30. között 15 városban adnak koncertet.

Az Allegro Barbaro című koncerteken többek között Kalotaszegről, Szatmárból, a Dunántúlról és Moldvából szólalnak meg népi dallamok, Bartók Bélától a Gyermekeknek, az Improvizációk magyar népdalokra, a Szabadban ciklusból részletek, az Allegro Barbaro és a Román népi táncok, Kodály Zoltántól a Marosszéki táncok hangzik el - közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

A moldvai csángómagyarok balladáit és népdalait Petrás Mária keramikus-énekes adja elő, a magyar táncokat a Harangozó-díjas Farkas Zoltán és Tóth Ildikó mutatja be.

Az országjáró körút Debrecent, Szolnokot, Szegedet, Egert, Szombathelyet, Miskolcot, Veszprémet, Békéscsabát, Keszthelyt, Pécset, Dunakeszit, Sopront, Zalaegerszeget, Budafokot és Gödöllőt érinti.

Az elmúlt két évtizedben a Sipos Mihály, Éri Péter, Porteleki László és Hamar Dániel alkotta Muzsikás több hangversenyprogramot állított össze, amelyek a népzene és Bartók Béla művei közötti szoros kapcsolatra épülnek. A sorozat egyik programja az Allegro Barbaro, amelyben az együttes neves zongoraművészekkel koncertezik.

Az esteken együtt és egyszerre szólalnak meg a színpadon Bartók darabjai és a népi hangszerek, vagy éppen Bartók zenéjére jelenik meg a tánc. A közönség számára pedig világossá válik Bartók Béla gondolata arról, miként is befolyásolja a zeneszerzőt a népzene.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
 
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
Aforizmák
„ A szerelem buzgó megfeledkezés mindarról, ami rajta kívül van."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ