Huszonhárman részesültek állami zenei ösztöndíjban
Dátum: 2017. április 5., szerda, 9:38

Huszonhárom fiatal tehetség vehette át a Kodály Zoltán zenei alkotói, a Fischer Annie zenei előadó-művészeti, valamint a Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjakat hétfőn a Zeneakadémián.

Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár a díjátadóval egybekötött gálaesten elmondta: az állami ösztöndíjak szerepe, hogy a céljukat már felismerő, útjukon már elinduló tehetségeket támogató környezet biztosításával hozzásegítsék pályájuk kiteljesedéséhez. A tehetség lehetőség, olyan alap, amelyre lehet építeni. Ezt előlegezik meg a nagy művészeinkről elnevezett ösztöndíjakkal, amelyek megfelelő körülményeket teremtenek a minőségi művészi teljesítmény kibontakozásához - fogalmazott.

A helyettes államtitkár kiemelte: a zenei tehetségek helyzete azért is kivételes, mert céljaik sohasem csupán öncélúak, munkájuk eredménye az is, hogy a zene tolmácsolóivá, a kultúra nagyköveteivé váljanak.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója arról szólt, hogy hat-hétszeres a túljelentkezés mindhárom ösztöndíjra, amely lehetőséget ad a fiataloknak fellépésekre, rutin és ismertség szerzésére.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatója a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) különdíját ismertetve elmondta: a Fischer Annie-ösztöndíjasoknak két koncerten, április 18-án és 20-án biztosítanak fellépési lehetőséget a Petőfi Irodalmi Múzeumban, mivel a BTF feladatai közé tartozik a pályakezdők bemutatkozásának segítése. A CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál pedig a Kodály Zoltán- és a Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjasoknak ad lehetőséget.

Fischer Annie-ösztöndíjban 13 hangszeres és énekes szólista, Kodály Zoltán-ösztöndíjban 7 zeneszerző, zenetudós, Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjban 3 fiatal dzsesszmuzsikus részesült. Az ösztöndíj időtartama 12 hónap, 2017. január 1-jétől december 31-áig szól.

Kodály Zoltán-ösztöndíjban részesült Alpár Balázs zeneszerző, Bíró Viola muzikológus, Kekkné Horváth Adél muzikológus, Szabó Ferenc János muzikológus, Virágh András Gábor zeneszerző, Bukáné Kaskötő Marietta muzikológus és Ránki András muzikológus.

Fischer Annie-ösztöndíjat vehetett át Csabay Domonkos zongoraművész, Molnár Anna mezzoszoprán énekművész, Osztrosits Eszter hegedűművész, Nyári László hegedűművész, Szabó Marcell zongoraművész, Baranyai Barnabás gordonkaművész, Duleba Lívia fuvolaművész, Janca Dániel ütőhangszeres művész, Kalafszky Adriána szoprán énekművész, Mészáros Zsolt Máté orgonaművész, Orbán Kornélia hárfaművész, Pregun Tamás zongoraművész és Staszny Zsófia Mária szoprán énekművész.

Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjat vehetett át Karosi Júlia énekművész, Ludányi Tamás szaxofonművész és Serei Dániel ütőhangszeres művész.

A kulturális tárca (akkori nevén Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma) 1998-ban alapította meg a Fischer Annie-ösztöndíjat, amelyet a következő években kibővített a dzsessz, a táncművészet, a zeneszerzés és zenetudomány, valamint a képző- és iparművészetek különböző ágaira. Az egyéves ösztöndíjak legfeljebb három ízben ítélhetők meg egy embernek.

A minisztérium három zenei ösztöndíjával kapcsolatos szakmai feladatokat a Filharmónia Magyarország látja el, pénzügyi lebonyolítója a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Közhasznú Kft.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
 
Aforizmák
„ Amit nem értünk, azt véletlennek nevezzük."
Teller Ede
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ