Kaposfest - Kamarazene egy héten át
Dátum: 2017. április 21., péntek, 8:49

A kamarazene legismertebb előadói és együttesei - mások mellett Gilles Apap, a Borogyin Kvartet és a Trio Catch - lépnek fel a 8. Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), melyet augusztus 13. és 19. között rendeznek meg a somogyi megyeszékhelyen.

Baráti Kristóf hegedűművész és Várdai István csellista, a Kaposfest művészeti vezetői a rendezvény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondták: idén egy tágabb koncepciót határoztak meg az eredet és időtlenség kulcsszavak mentén. A teljes műsort csak májusban hirdetik meg, a program nagy része azonban már összeállt - árulták el.

A "legmagyarabb francia zongorista", Jean-Eflam Bavouzet Haydn-triókat játszik Baráti Kristóffal és Várdai Istvánnal, a Borogyin Kvartet előadásában pedig többek között Beethoven egyik kései vonósnégyese lesz hallható.

Számos feltörekvő fiatal művészt hívtak meg: a cseh Josef Spaceket a jövő hegedűművész csillagaként tartják számon, Pusker Júlia már visszatérő vendég lesz, de fellép Giovanni Guzzo, a Budapesti Fesztiválzenekar koncertmestere és Camille Thomas csellista is.

A vokális előadók közül a szervezők Károlyi Katalint és Rost Andreát emelték ki.

Brahms klarinéttriójában együtt játszik Kohán István, Zarina Simanszkaja és Várdai István, a magyar Pecze Boglárka által vezetett, német Trio Catch kortárs műsorral jelentkezik, de fellép Diemut Poppen, Thomas Hoppe, Akaszaka Tomoko, Bythe Teh-Engstroem, Uxia Martínez Botana, Suzana Bartal, valamint Oláh Kálmán jazz-zenész is.

Bolyki György fesztiváligazgató hozzátette, hogy a műsor gerincét adó 14 koncert mellett kiegészítő programokkal, kiállításokkal és könnyűzenei koncertekkel is várják a közönséget.

A kísérőprogramok sora minden eddiginél szélesebb körű lesz: Bősze Ádám például a Kaposfesten tartja zenei stand-up estjének bemutatóját, a Kaposfest underground koncert pedig a mai és a régi zenei underground találkozását mutatja be.

Kiemelt figyelmet szentelnek a gasztronómiai kínálatnak: Segal Viktor fesztiválséf ételei mellett az érdeklődők Amedei csokoládékat, a Tóth Sándor barista (Lucky Cap) által készített, különleges pörkölésű Kaposfest kávét, a Rippl-Rónai tortát és újdonságként a Kaposfest borát kóstolhatják meg.

Lackfi János "fesztiválköltő" Kaposfest-élmények ihlette versei a naponta megjelenő Kaposfest Timesban lesznek olvashatók a fiatal írógeneráció képviselőinek a fesztiválra készülő műveivel együtt, de a közönséget kiállítások, előadások, kirándulások, éjszakai fürdőzés, Sárközy Lajos cigányzenekara és könnyűzenei koncertek is várják.

Bolyki György elmondta: a fesztivál hároméves támogatási megállapodást kötött a Nemzeti Kulturális Alappal és ötéves szerződést írtak alá a kaposvári önkormányzattal, a rendezvény költségvetését pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészíti ki.

A bérletek jelentős része már elfogyott, áprilisban azonban elővásárlási akciót hirdettek a maradék bérletekre, részletfizetési lehetőséggel - közölte a fesztiváligazgató.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
Aforizmák
„ Az ember veszendő. Lehetséges; de vesszünk el úgy, hogy ellenállunk."
Albert Camus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ