Komlós Péter Kossuth-díjas hegedűművészt az Emmi saját halottjának tekinti
Dátum: 2017. május 4., csütörtök, 8:44

A kedden elhunyt Komlós Péter kétszeres Kossuth-díjas hegedűművészt az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti - közölte a Kultúráért Felelős Államtitkárság szerdán az MTI-vel.

Komlós Péter 1935-ben született Budapesten, tanulmányait 1950 és 1956 között a Liszt Ferenc Főiskolán végezte, ahol Zathureczky Ede és Weiner Leó is tanította. A Komlós-vonósnégyest 1957-ben alapította három főiskolai társával. Az 1963 óta Bartók Béla vonósnégyes néven működő együttes fél évszázad alatt több mint négyezer koncertet adott a világ legrangosabb helyszínein, nemzetközi fesztiváljain.

Komlós Péter 1987-től egy több mint félmilliárd forint értékű, állami tulajdonban lévő, 1731-es Stradivarius hegedűn játszott. Az Operaház koncertmestere volt 1960 és 1989 között, emellett a világ több országában tartott mesterkurzust, több évtizedig tanított a Zeneakadémián.

Művészete elismeréseként 1964-ben Liszt Ferenc-díjjal, 1970-ben és 1997-ben Kossuth-díjjal, 1986-ban Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjjal tüntették ki, 1981-ben kiváló művész lett. A Bartók-vonósnégyes fél évszázados fennállása alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést vehette át 2008-ban, 2009-ben Prima díjas lett, 2012-ben a Táncsics Alapítvány életműdíjjal tüntette ki.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
 
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
Aforizmák
„A modern művészetet megérteni körülbelül olyan, mintha az ember megpróbálná követni a cselekményt a betűlevesben"
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ