Csajkovszkij és Rahmanyinov művek hallhatók a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén
Dátum: 2017. május 9., kedd, 17:59

Csajkovszkij- és Rahmanyinov-művek hallhatók a Nemzeti Filharmonikusok szerdai koncertjén a Müpában, majd csütörtökön a debreceni Kölcsey Központban.

A műsorban Csajkovszkij I. (b-moll) zongoraversenye és Szergej Rahmanyinov II. (e-moll) szimfóniája hangzik el Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével, Kovács János vezényletével - közölték a Nemzeti Filharmonikusok hétfőn az MTI-vel.

Csajkovszkij harmincas évei közepén komponált zongoraversenye elsősorban nyitótémájának köszönheti népszerűségét, jóllehet ez a dallam soha többé nem tér vissza a mű során. A zongoraverseny bemutatására Hans von Bülow vállalkozott, az 1875-ös bostoni premier után németországi városokban is eljátszotta a művet, hatalmas lelkesedést keltve.

Körülbelül a zongoraversenyt komponáló zeneszerzővel egyidős Farkas Gábor szólista, aki elnyerte a New York Concert Artist & Associates által kiírt verseny fődíját, amelynek eredményeként 2016 márciusában a Carnegie Hallban adott szólóestet.

Rahmanyinov második szimfóniája 12 évvel az első után, 1907-ben született, amikor a szerző zongorista, karmester és zeneszerzői karrierjének csúcsán állt. A mű négy tétele több szinten kapcsolódik egymáshoz, motivikusan elsősorban az első és a harmadik, valamint a második és a negyedik tétel, amely által a mottó-témával megvalósított egység kiegészül.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
 
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
Aforizmák
„ Némelyeknek az a dicsőségük, vagy érdemük, hogy jól írnak, másoké pedig az, hogy nem írnak"
La Bruyére
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ