BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Vincenzo Bellini utolsó operáját tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok a Müpában és a pécsi Kodály Központban
Dátum: 2017. május 10., szerda, 11:36

Vincenzo Bellini A puritánok című utolsó operáját tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) május 18-án és 21-én a fővárosi Művészetek Palotájában (Müpa), valamint május 22-én a pécsi Kodály Központban.

A Müpában Jessica Pratt világhírű szoprán énekesnőt, Pécsett pedig a Magyar Állami Operaház magánénekesnőjét, Kolonits Klárát láthatja a közönség a női főszerepben - közölte az együttes kedden az MTI-vel.

A férfi főszerepet - folyatatták - Franceso Demuro alakítja, akit főként Verdi lírai és spinto szerepeinek előadójaként ismer a publikum. Az előadás karmestere a bel canto hivatott mestere, a Rossini-specialistaként számon tartott Riccardo Frizza lesz; az esteken közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera énekkara.

Az Alekszej Markov, Bretz Gábor, Sebestyén Miklós, Ninh Duc Hoang Long és Szántó Andrea alkotta nemzetközi énekesgárda mellett Popova Aleszja, a Magyar Nemzeti Balett sztárja ezúttal egy különleges színházi szerepben mutatkozik be - részletezték.

Az olasz bel canto tragikusan fiatalon, 33 évesen elhunyt képviselőjének, Vincenzo Bellininek az utolsó operája már párizsi bemutatója idején, 1835-ben hatalmas sikert aratott, majd nagy-britanniai premierje után Viktória királynő kedvenc operája lett - olvasható a közleményben.

1949-ben pedig - az éppen negyven éve elhunyt - Maria Callas ezzel az operával diadalmaskodott a velencei La Fenice operaházban - írták, hozzátéve, hogy "talán nem túlzás azt állítani, hogy görög-amerikai szoprán énekesnő harcolta ki művészetével a bel canto mai, az operaelőadások közti kiemelkedő helyét".

Némedi Csaba rendező ezért az előadás vezérfonalaként a Maria Callas legendás, a Juilliard Schoolban tartott mesterkurzusát idézi meg a "színház a színházban" dramaturgia jegyében - olvasható az összegzésben.

A PFZ szerint az 1658-ban, az angol polgárháború alatt játszódó szerelmi háromszöget elmesélő A puritánok nehézsége leginkább az énekesekkel szemben támasztott, szinte teljesíthetetlen elvárásokban rejlik.

Míg a tenorszólamok legmagasabb hangja általában a kétvonalas C, addig Bellini több D, sőt egy helyen kétvonalas F hangot is írt a partitúrába - áll a közleményben, amely az előadások nem titkolt missziójának nevezte azt is, hogy a Magyarországon egykor oly népszerű szerzőt visszahozza a köztudatba.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
 
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
Aforizmák
„ Akkor tudod, hogy jól dolgoztál, ha élvezted."
Pearl Buck
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ