Kodály Zoltán emléke előtt tiszteleg a kórusfesztivál Kőszegen
Dátum: 2017. május 16., kedd, 15:12

Kodály Zoltán 1937. május 30-án Kőszeg díszvendégeként vezényelte a Jurisics vár udvarán Berzsenyi Dániel Magyarokhoz című versére komponált kórusművét, ennek emlékére rendeznek kórusfesztivált az zenetörténeti esemény nyolcvanadik évfordulóján május 26-28 között a vasi kisvárosban - jelentette be a rendezvény hétfői sajtótájékoztatóján a főszervező.

Gráf Zsuzsanna Liszt-díjas karnagy elmondta, hogy az ünnepi koncertsorozat fővédnöke Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, karnagy, aki felkérésükre a szombati díszhangversenyen a már említett művet vezényli, a fesztivál énekkarai, illetve a kőszegi Concordia-Barátság Énekegyesület kórusa közreműködésével.

Hozzátette: a három nap során Kodály Zoltán több zeneműve és kórusműve is elhangzik, országos és nemzetközi hírű énekkarok, illetve előadóművészek tolmácsolásában.

Gráf Zsuzsanna kiemelte: a díszelőadáson terveik szerint részt vesz Kodály Zoltánné Péczely Sarolta is, aki a rendezvény díszelnökeként köszöntenek.

A három nap során a fesztiválon olyan jeles művészek lépnek fel, mint Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész és karmester, a nemzet művésze, akinek zongorajátékában ezúttal kamaradarabok csendülnek majd fel, de Kőszegre várják a például Pécsi Kamarakórust Tillai Aurél Kossuth-díjas karnagy vezetésével, érkezik a Kodály-vonósnégyes és az Új Liszt Ferenc Kamarakórus Nemes László karnagy vezetésével.

Fellép a Bartók Béla Férfikar, amelyet Lakner Tamás Liszt-díjas karnagy vezényel, hallható és látható lesz Megyesi Schwartz Lucia operaénekes, Bretz Gábor Liszt-díjas operaénekes, de fellép Horváth László Liszt-díjas klarinétművész, valamint Sebestyén Ernő Liszt-díjas hegedűművész is, akik mindketten kőszegi lakosok.

Gráf Zsuzsanna tájékoztatása szerint a programból nem marad ki az általa karnagyként több mint 30 éve vezetett Angelica Leánykar sem, amely évről-évre Kőszegen tartja nyári táborát.

A főszervező a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Kodály Zoltánt és az általa megalkotott módszert Németországtól Japánig világszerte ismerik és megbecsülik, zeneműveit rendszeresen műsorra tűzik, a kőszegi jubileumi koncertsorozattal pedig ahhoz szeretnének hozzájárulni, hogy a Kodály-évben itthon is méltó módon emlékezzenek rá.

Básthy Tamás (Fidesz), Kőszeg kultúráért felelős alpolgármestere elmondta: Kodály Zoltán emlékére rendezett fesztiváltól azt remélik, hogy felpezsdíti majd a történelmi hangulatú kisváros kulturális életét.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
 
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
Aforizmák
„Ha meg akarod változtatni a világot, előbb el kell fogadnod olyannak, amilyen."
Bertold Brecht
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ