Tizenegy bérletet kínál a Zeneakadémia a következő évadra
Dátum: 2017. május 17., szerda, 11:19

Tizenegy bérletet, közte új sorozatokat is kínál a Zeneakadémia a szeptemberben induló 2017/2018-as évadban. Az évad színes programjainak összeállításakor kiemelt szempont volt, hogy ne csak a világsztárokat, hanem azokat a tehetséges fiatalokat is bemutassuk, akik a staféta átvevői lehetnek a nemzetközi porondon - hangsúlyozta Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora az MTI-nek.

Elmondta: az újdonságok egyike az Otthon a Zeneakadémián bérlet, amelyben a rendkívüli dinamizmusáról és virtuozitásáról ismert Kelemen Kvartett - Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Homoki Gábor és Fenyő László - a Zeneakadémia rezidens együtteseként mutatkozik be. Az intézmény rezidens programja ebben az évben indul, a címet viselheti még az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, amely több koncert közreműködője lesz a szezonban - fűzte hozzá.

A Kamarazene Nagyteremre sorozat első koncertje Mischa Maisky 70. születésnapi turnéjának budapesti állomása, amelyen a csellóművész Lily Maisky, Janine Jansen és Itamar Golan társaságában ad koncertet. A második hangversenyen Fenyő László és Marianna Shirinyan lép színpadra. Rácz Zoltán és Colin Currie a főszereplője annak a koncertnek, amelyen Xenakis és Steve Reich művei mellett Sosztakovics 15. szimfóniájának kamarazenei átirata is megszólal.

A 2018 tavaszi Zenekar a központban sorozat a Svájc a központban címet is viselhetné - mutatott rá Vigh Andrea, hozzátéve: a sorozat három svájci együttest hoz el a Nagyterem színpadára. Matthias Goerne operaénekes a Kammerorchester Basel közreműködésével Schubert-dalokat ad elő, a Camerata Bern egy Mendelssohn- és egy Liszt-mű mellett egy kifejezetten az együttes számára komponált Veress Sándor-darabbal érkezik Budapestre, Bach egyik zongoraversenyét pedig Fülei Balázs szólójával adják elő. Az Andrés Gabetta által vezetett Capella Gabetta Julia Lezsnyevával és Franco Fagiolival lép színpadra.

Vigh Andrea kiemelte: izgalmas kezdeményezés a Zongora kétszer sorozat, amelyben kizárólag együtt játszó zongorapárosok mutatkoznak be. Katia és Marielle Labeque Bartók- és Brahms-műveket adnak elő, Andreas Grau és Götz Schumacher repertoárján kortárs darabok és klasszikus művek is szerepelnek, Simon Izabella és Várjon Dénes rendhagyó estjén Schumann, Brahms és Mahler zenekari műveinek átiratai hangoznak el, a Duo Koroliov hangversenyén a Bach-átiratok mellett Sztravinszkij Tavaszi áldozatának a szerző által készített átirata szólal meg.

Folytatódik a 2013-ban életre hívott Tehetség kötelez sorozat - mondta el a rektor, kiemelve: arra törekszenek, hogy olyan fiatalokat mutassanak be, akik az elkövetkező évek sztárjaivá válhatnak és általában alma materük a Zeneakadémia, kiegészítve tehetséges külföldi fiatalokkal. 2017 őszének főszereplői Kocsis Krisztián, Gwendolyn Masin tanítványai, a Csabay-Kruppa-Kurgyis-Fejérvári négyes és Farkas Mira lesznek.

Az Itt és most bérlet középpontjában a kortárs és modern zene áll, bemutatva többek között a 10 éve elhunyt Szőllősy András műveit. Az első koncerten Szőllősy-Ligeti-műsorral idézik meg a zeneszerző és zenetudós alakját. A bérlet második hangversenyén a Studio 5 néven alakított zeneszerzőcsoport - Bella Máté, Virágh András Gábor, Solti Árpád, Varga Judit és Kutrik Bence - szerzői esttel jelentkezik. A sorozat utolsó estjén a nyugat-szibériai Cseljabinszkban született zeneszerző és zongorista Lera Auerbach művét adja elő a Rascher Saxophone Quartet és a Cracow Singers kamarakórus.

A Versenygyőztesek sorozatban két magyar és egy bordeaux-i verseny győztesei mutatkoznak be. Elsőként két 1991-ben született klarinétművész szólaltatja meg a hangszer irodalmának ikonikus műveit, majd a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen győzedelmeskedő, a Zeneakadémián nevelkedett vonósnégyes, a Kállai Kvartett játssza Schubert és Csajkovszkij egy-egy darabját. Végül a bordeaux-i kvartettverseny 2016-os győztese, a párizsi Conservatoire növendékeiből alakult Akilone Quartet lép a Solti Terem színpadára.

A Kamarazene karnyújtásnyira sorozatban a legkiválóbb fúvósok játékához kerülhet közel a közönség. A mese a fő témája a Calefax kvintett műsorának, a Mobilis Saxophone Quartettel Seleljo Erzsébet szaxofonos, az amszterdami Ebonit zenészeivel Szabó Marcell zongorista lép színpadra, az In Medias Brass Quintet tagjaihoz Pálfalvi Tamás trombitaművész és Bazsinka Zsuzsanna szoprán csatlakozik.

Az Összkiadás élőben című bérlet ezúttal Brahms trióit ismerteti meg a közönséggel két hangversenyen. A műveket Miriam Helms Alien, Szabó Ildikó és Lajkó István szólaltatja meg, hozzájuk csatlakozik a Bécsi Filharmonikusok klarinétművésze, Matthias Schorn, valamint a sokszoros versenygyőztes kürtművész, Zempléni Szabolcs.

Hősök, tündérek, bohócok a főszereplői a felső tagozatos általános iskolások számára meghirdetett őszi Liszt-kukac koncertsorozatnak. A négy koncert nemcsak négy izgalmas személyiséggel ismerteti meg a gyerekeket, hanem a zenetörténet meghatározó stílusaival is.

Varázshegy alcímmel idén harmadik alkalommal ad otthont a Zeneakadémia Simon Izabella és Várjon Dénes kamarazenei fesztiváljának, amely a világ legjelentősebb művészeit társul hívva ezúttal a mesék, balladák, elbeszélések és fantáziák világába invitálja a hallgatókat. A kamara.hu programját egy gyerekeknek szóló előadás és egy irodalmi beszélgetés is gazdagítja.

A 2017 szeptemberében induló évadban az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósuló koncerteken a kamarazene legkülönbözőbb formái mellett a magyar és nemzetközi zenei élet fiatal tehetségeivel, valamint klasszikus értelemben vett világsztárokkal egyaránt találkozhat a közönség.

A következő évad bérletei már kaphatóak a Zeneakadémián, június 30-ig különleges bérletkedvezménnyel vásárolhatók meg.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
Aforizmák
„ Ha már Ádám evett a tudás fájáról, evett volna eleget."
Kner Izidor
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ