Eredményes évadot zárt a Szegedi Szimfonikus Zenekar
Dátum: 2017. június 10., szombat, 21:15

Eredményes évadot zárt a Szegedi Szimfonikus Zenekar - közölte Lukácsházi Győző igazgató csütörtökön a Tisza-parti városban.

Az évadzáró társulati ülésen a művész elmondta, a 188 fellépés közül 106 alkalommal színházi produkciókon dolgozott az együttes. A legnépszerűbb bemutató a Parázsfuvolácska volt, Mozart operájának gyermekváltozatát 37 előadáson 14,5 ezren láttak.

Az együttes 65 nagyzenekari koncertet adott, Szeged mellett föllépett országszerte több helyszínen, valamint a határon túl, az eurorégió szomszédos városaiban is - tette hozzá.

Szeged klasszikus zenét kedvelő közönségét az évad koncertműsorát hallgatva a magyar zenekultúra esszenciáját kapta. Meghívtak fiatalokat, pályakezdő művészeket, ugyanakkor tapasztalt karmesterekkel is dolgoztak, és az együttesnek sok olyan kiváló művésze van, aki magas színvonalú koncerteken mutatkozhatott be szólistaként - mondta az igazgató.

Lukácsházi Győző a szegedi szimfonikusok fontos feladatának nevezte az ifjúságnevelést, ami színes repertoárral, komoly közönségsikert aratva folyt az évad során is.

Az együttes jelenleg is cédéfelvételen dolgozik, Tóth Péter Szent Gellért Oratóriumát rögzítik, és a tervek között szerepel egy gyermekeknek szóló anyag készítése is. A zenekar az Armel-fesztivál szervezésében a közeljövőben Jersey-szigetén, illetve Ausztriában vendégszerepel.

Gyüdi Sándor művészeti vezető kifejtette, az országban ott van színvonalas operaélet, ahol nagy tudású és létszámú zenekarral tud együttműködni a teátrum.

A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztját is betöltő karmester közölte, kilenc opera közte három bemutató szerepelt a teátrum évadának műsorán, legutóbb a nyolcvanas évek elején volt ennyire mozgalmas az operajátszás a városban.

A társulat titkos szavazáson megválasztotta az évad művészét, az elismerést az együttesből az elmúlt évben legtöbb szolgálatot adó Kálmán Csaba, brácsa szólamvezető kapta.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
 
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
Aforizmák
„ Az igazság létezik. Csak a hazugságot találják ki."
Braque
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ