Cserepes Károly lemeze a világzenei toplistára került
Dátum: 2017. július 7., péntek, 10:06

A világ legrangosabb világzenei toplistájára, a World Music Charts Europe-ra került Cserepes Károly Blacklake című albuma, amely a Fonó Budai Zeneház kiadásában jelent meg.

A rangos listát 24 ország ötven világzenei rádiós szakemberének szavazatai alapján állítják össze és teszik közzé minden hónapban a www.wmce.de honlapon. Júliusban más magyar album nem került fel a listára - közölte a kiadó csütörtökön az MTI-vel.

A zenész anyagát a 17. helyre rangsorolták a júliusi listán, amelyet a finn Maria Kalaniemi és a svéd Eero Grundström duójának Svalan című albuma vezet.

Cserepes Károly albuma képzeletbeli sétára hívja a hallgatót a feketetói vásárba. A lemezen az előadó tradicionális hangfelvételeket ágyazott szokatlan zenei környezetbe: népzenei gyűjtések felvételei változtatás nélkül, eredetiben kerültek fel a lemezre új zenei szövetet alkotva.

Blacklake (Negreni, Feketetó) kis falu Romániában, ahol a 19. század óta országos vásárt rendeznek minden ősszel. A soknemzetiségű Romániában, ahol együtt él román, magyar, cigány, zsidó, szász, ez a vásár egyben kulturális találkozóhely is volt. A 20. század végéig, ha zenészek keresték fel a vásárt, a hangszerüket is magukkal hozták, az etnikumok zenéje között igazi áthallás volt. Vásár még van, de napjainkra a zenészek elmaradtak, Cserepes Károly viszont képzeletbeli sétára invitálja a hallgatót a régi feketetói vásárba - a megváltozott technikai lehetőségek segítségével - olvasható a közleményben.

"Alapelvem, hogy a tradicionális hangfelvételeket szokatlan zenei környezetbe ágyazom. A mintákat alapvetően nem változtatom meg, hanem azokat mint talált tárgyakat helyezem el az idegen zenei szövetben. Egyik célom, hogy ezek az eredeti folklórkincsek, amelyekre egyébként csak a szűkebb szakma figyel, ilyen módon eljussanak egy másik, szélesebb közönséghez" - írta lemezéről Cserepes.

A Blacklake-en a folklór minták egymással is kölcsönhatásba lépnek, és láthatóvá válik, hogy a kultúrák között nincsenek éles határok, inkább csak folyamatos átmenetek. A szerző, zenész szerint technikai szempontból a digitális technika teszi lehetővé ezt a fajta értelmezést: az eredeti anyagok kevés hangolással (tempóban, hangmagasságban) zeneileg közös nevezőre hozhatók.

Cserepes Károly Budapesten született 1951-ben. A magyar-ének szakos diploma megszerzése után mintegy tizenöt éven át a Vízöntő folkegyüttes tagjaként számos országban koncertezett. Jelenleg önálló lemezeket és alkalmazott zenéket ír, alternatív zeneesztétikai tematikát dolgoz ki és tanít. Aktuális színpadi formációja az IPOMEA műhely.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
 
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
Aforizmák
„ Nehéz elhinni, hogy valaki igazat mond, ha tudjuk, hogy mi az ő helyében hazudnánk."
Henry Louis Mencken
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ