Magyar Nemzet - Jövő őszre készülhet el a Zeneakadémia orgonája
Dátum: 2017. július 10., hétfő, 18:05

Jövő őszre készülhet el a Zeneakadémia nagytermének orgonája. Az ünnepi avató koncertet 2018. október 22-én, Liszt Ferenc születésnapján tartják - írja a Magyar Nemzet szombati száma a Zeneakadémia orgona tanszakát vezető Fassang Lászlónak az intézmény honlapján megjelent írására hivatkozva.

Az orgona a karlsruhei Voit & Söhne cég műhelyében készült 1907-ben, együtt épült a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri épületével. 1907 és 1925 között neves magyar és külföldi orgonisták koncerteztek rajta, de 1925 és 1967 között a sorozatos átépítések következtében a működése egyre megbízhatatlanabbá vált. Emiatt 1967-ben a Zeneakadémia új hangszer beszerzése mellett döntött. A lebontott orgona az állami orgonagyár udvarára került. Végül két vidéki orgonába építették be a megmaradt részeket.

Külföldi és hazai tanulmányutak, több száz órás kutatómunka és állapotfelmérés után az orgona tanszak oktatói dolgozták ki a koncepciót az orgona rekonstrukciójára, 2014-ben kormányzati támogatást is kapott a projekt.

A Zeneakadémia Szathmáry Zsigmondot kérte fel, hogy kifejezetten erre a hangszerre írjon nagyzenekari orgonaversenyt, ennek az ősbemutatóját az avató koncerten tartják.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
 
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
Aforizmák
„Aki nem kóborol, nem éri el a tengert."
Spanyol közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ