Bartók és Kodály örökségét dolgozza fel a Csak tiszta forrásból című gálaműsor
Dátum: 2017. agusztus 30., szerda, 8:00

Bartók Béla és Kodály Zoltán zenekari és énekkari kompozíciói, népdalfeldolgozásai hangzanak el az eredeti népzenei forrásokkal együtt zenészek, néptáncosok és népdalénekesek tolmácsolásában szerdán a Müpában, a Csak tiszta forrásból című gálaműsoron.

Az előadás a két zeneszerző gyűjtésein halad végig és mutatja be a zenekari és énekkari kompozícióikat és népdalfeldolgozásaikat az eredeti népzenei forrásokkal együtt - fejtette ki Sánta Gergő, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szólistája, az előadás egyik koreográfusa az M1 aktuális csatorna keddi adásában.

A népdalok és néptáncok autentikus tolmácsolásban, népzenészek, néptáncosok, valamint a Fölszállott a páva népzenei tehetségkutató verseny győzteseinek közreműködésével jelennek meg és hangzanak el.

Az előadás Bartók Erdélyi táncok című művével indul, majd Kodály-Kocsis feldolgozásban az Árva madár, Bartóktól a Magyar parasztdalok - Ballada tétel hangzik el és az első felvonás Kodály Zoltán Galántai táncok című darabjával ér véget.

Az est második részében Bartók Béla Román népi táncok, Kodály-Kocsis feldolgozásban a Puciné, Bartók-Kocsis feldolgozásában pedig a Húsz magyar népdal - Székely lassú lesz hallható, az estet Kodály Kállai kettőse zárja.

Az előadásban közreműködik Csizmadia Anna, Kubinyi Júlia és Zsikó Zoltán, a Fölszállott a páva résztvevői, Balga Gabriella és Palerdi András szólóénekesek, Szalonna és Bandája, a Czifra Táncegyüttes, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara, a műsorvezető pedig Sebő Ferenc lesz.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
 
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
Aforizmák
„ ...a békét leginkább az szolgálja, ha az utolsó szó az asszonyé."
Maugham
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ