Fiatal magyar zenész győzött a kalinyingrádi Mikael Tarivergyijev Nemzetközi Orgonaversenyen
Dátum: 2017. szeptember 9., szombat, 13:28

Nauratyill Zita nyerte el az oroszországi Kalinyingrádban 10. alkalommal megrendezett Mikael Tarivergyijev Nemzetközi Orgonaverseny nagydíját - az úgynevezett Orgonaangyal borostyánszobrát - és első díját.

A fiatal magyar zongora- és orgonaművész, kamarazenész jelenleg a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetemen folytat tanulmányokat Martin Haselböck vezetése alatt. Az oroszországi orgonaverseny nemzetközi zsűrije elnökének tisztét is az osztrák orgonaprofesszor töltötte be.

A Mikail Tarivergyijev (1931-1996) szovjet-orosz zeneszerzőről, a volt Szovjetunió egyik legjelentősebb komponistájáról elnevezett versenyt, Oroszország egyetlen nemzetközi orgonaversenyét kétévente rendezik meg 1999 óta az orosz kulturális és külügyminisztérium, a Kalinyingrádi régió, a hamburgi szenátus és az amerikai Kansasi Egyetem támogatásával.

A többfordulós versenyben, amelynek elődöntőit Hamburgban, Kansasban és Moszkvában tartották, 14 ország 46 előadója indult, közülük 22 jutott be a kalinyingrádi régi székesegyházban tartott és pénteken befejeződött kétnapos döntőbe.

Tarivergyijev 132 filmhez, köztük a Hurrá, nyaralunk!-hoz szerzett zenét, de nevéhez fűződik több opera és balett, számos kórus- és zenekari mű. Munkásságában különleges helyet foglal el az orgonazene.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
 
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
Aforizmák
„ Van, aki hosszan fejezi ki magát, hátha közben eszébe jut valami."
Feleki László
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ