Szombaton indul a Nemzeti Filharmonikusok Templomi bérletsorozata
Dátum: 2017. október 11., szerda, 9:26

Mozart, Respighi és Honegger művei szólalnak meg Hamar Zsolt vezényletével a Nemzeti Filharmonikusok Templomi bérletsorozatának nyitóhangversenyén szombaton a Szent István-bazilikában Budapesten.

A szombati estén két különlegesség, Mozart Négy templomi szonáta és Respighi Templomablakok című műve is elhangzik Honegger III. szimfóniája mellett - közölte az együttes az MTI-vel.

Mozart 1772 és 1780 között tizenhét rövid, egytételes darabot komponált a salzburgi dóm számára, amelyeket a miséken adtak elő. A darabok mindegyike szonáta-formában íródott, előadó-apparátusuk a brácsát nélkülöző vonóskar és orgona, 1776-tól kezdve néhány szonátában fúvósokkal kiegészítve. Az orgona a művek mintegy felében több-kevesebb szólószerepet kap.

Respighi Templomablakok zenekari műve a "négy szimfonikus impresszió" alcímet viseli, a tételek négy régi ólomüveg templomablakon látható bibliai és a katolikus keresztény hagyományhoz kötődő történeteket jelenítenek meg.

Honegger leggyakrabban elhangzó III. szimfóniájának alcíme Liturgikus szimfónia, a tételek fölé a szerző ugyanis a katolikus liturgia egy-egy latin nyelvű mondatát írta. A zürichi Pro Helvetia alapítvány megrendelésére készült, a háború megpróbáltatásainak élményét magán viselő művet 1946-ban mutatták be.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
 
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
Aforizmák
„ Még a trónszéken is kifényesedik a nadrág."
Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ