Filmvetítéssel kezdődik a Cziffra Fesztivál programsorozata
Dátum: 2017. október 23., hétfő, 19:32

A Virtuóz című, Cziffra György életét feldolgozó dokumentumfilm vetítésével kezdődik a Cziffra Fesztivál 2017/2018-as programsorozata november 5-én a MOM Kulturális Központban Budapesten.

A Cziffra György születésnapján megvalósuló emlékesten közreműködik Balázs János Liszt-díjas zongoraművész, a fesztivál művészeti vezetője - közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.

A születésnap alkalmából a 13. kerületi József Attila Művelődési Központ és a Nagytétényi Cziffra György Kulturális Központ is emlékkoncertet rendez.

Novembertől lehet jelentkezni a középiskolásoknak szóló, Cziffra kód című vetélkedőre, amely online technikákat is segítségül hívva vonja be a fiatalokat a zenetörténet egyes szakaszaiba, Cziffra György életművébe a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének szakmai vezetésével.

Az adventi időszakban a MOM Park Bevásárlóközpontban bárki kipróbálhatja a CZF Street Pianót, amelyen több koncertet adnak a fesztivál Országos Zongoraversenyének díjazottjai, résztvevői és Ifjú Tehetség-díjasai.

A programoknak 2018-ban a MOM Kulturális Központ mellett a Zeneakadémia Nagyterme és új helyszínként a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme ad otthont. A fesztivál vendége lesz mások mellett Miklósa Erika operaénekes, Arcadi Volodos, Pierre-Laurent Aimard és Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, a Cziffra Fesztivál Kamarazenekara, Presser Gábor előadóművész, a Hot Jazz Band és Sárközi Lajos a zenekarával.

A klasszikus zenei koncertek mellett improvizatív és jazzestek is helyet kapnak, a rendezvénysorozat kiemelt megjelenést biztosít a fiatal művészeknek és figyelmet fordít a gyerekek klasszikus zenei műveltségének fejlesztésére is. A társművészetek bevonásával több kiállítás is látható lesz, februárban pedig ismét megrendezik a fesztivál mesterkurzusát a 10. kerületi önkormányzat támogatásával Kőbányán.

Balázs János 2016 februárjában hívta életre a Nemzeti Kulturális Alap és a MOM Kulturális Központ támogatásával a Cziffra György Fesztivált, amely 2018-ban harmadik alkalommal várja a közönséget. A fesztivál alapküldetése, hogy Cziffra György életművét, zenei és szellemi hagyatékát méltóképpen megőrizze és ápolja, valamint folytassa azt a fiatal művészeket felkaroló munkát, amely a világhírű magyar zongoraművész életében oly nagy hangsúlyt kapott.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„Nem a tudásban van a boldogság, hanem a tudás megszerzésében. "
Edgar Allan Poe
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ