Mindenszentek ünnepén adnak hangversenyt a Nemzeti Filharmonikusok
Dátum: 2017. október 29., vasárnap, 20:02

Gárdonyi Zoltán Dicsérő ének a 45. zsoltár verseire című műve mellett Brahms Német requiemje hangzik el Hamar Zsolt vezényletével a Nemzeti Filharmonikusok hangversenyén november 1-jén, mindenszentek ünnepén a Pozsonyi úti Református Templomban Budapesten.

Az esten közreműködik Balga Gabriella szoprán, Kálmándy Mihály bariton, a Nemzeti Énekkar (karigazgató Somos Csaba) és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar - közölte az együttes az MTI-vel.

Gárdonyi Zoltán művének előadása azért érdekes, mert idén ünnepeljük a reformáció évét. A komponista a 45. zsoltár néhány versét zenésítette meg Károli Gáspár bibliafordítása alapján, a szimbólumokban gazdag bibliai szöveg egy menyegzőjét ülő ószövetségi király dicsérete, amely Jézus Krisztusra vonatkozik.

A zeneszerző a mű sokrétű instrumentális anyagát 1981-ben Karasszon Dezső orgonaművész kérésére egyetlen orgonaszólammá alakította, majd sorra megjelent a vegyes karra és orgonára készült változat német szöveggel, a német nyelvű, zenekarral kísért változat és a magyar nyelvű orgonakíséretes változat is. A zenekarral kísért magyar nyelvű változatot a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar számára Gárdonyi Zsolt, Gárdonyi Zoltán fia készítette el.

A Német requiem hét tétele gyönyörű logikával és filozofikus emelkedettséggel foglalja össze az ember gondolatait a halálról, a hit alapján állva, mindenféle felekezeti kötöttségtől mentesen. Brahms maga állította össze művei szövegét a Szentírás különböző könyveiből, felhasználva a zsoltárokat, evangéliumokat, az apostolok leveleit, prófétai könyveket, valamint két esetben a Biblia úgynevezett apokrif részeit is. Mindezekből olyan szöveg állt elő, amelyet a mű egy méltatója joggal nevezett inkább prédikációnak, mint requiemnek - írták a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
Aforizmák
„Az ember olyan, mint az olajbogyó: akkor adja ki magából, ami benne a legjobb, ha sajtolják."
Bohumil Hrabal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ