Érdi Tamás és az Anima Musicae Kamarazenekar a 150 éves Kanadád köszönti a Zeneakadémián
Dátum: 2017. november 3., péntek, 11:51

Érdi Tamás zongoraművész észak-amerikai szólókoncertjei után az Anima Musicae Kamarazenekarral zárja a 150 éves Kanadát köszöntő koncertsorozatát szombaton a Zeneakadémián.

Az Óperenciás tengeren innen és túl című esten Ludwig van Beethoven Coriolan nyitánya és c-moll zongoraversenye mellett Kodály Zoltán Galántai táncok, valamint két kanadai szerző, Godfrey Ridout és Christopher Butterfield egy-egy műve hangzik el Ajtony Csaba vezényletével.

Joseph Quesnel Colas et Colinette című vígoperája - amelynek nyitányát az opera témáiból Godfrey Ridout komponálta -, a kanadai zeneirodalom legrégebbi ismert zenekari műve. A 18. századi zeneszerző színpadi darabjának hangzásvilága bécsi klasszikus kortársai közül leginkább Haydn stílusához áll közel. A nyugati parton élő zeneszerző, Christopher Butterfield Excelsior című műve pedig a kortárs kanadai komolyzenéből ad ízelítőt.

A 150 éves Kanada történelme 1956-ban szorosan összekapcsolódott Magyarországéval, a népesség számához viszonyítva a legtöbb magyar menekültet fogadta be a szovjet megszállás után. A magyarok hozzájárultak Kanada társadalmi sokszínűségéhez, gazdasági és tudományos fejlődéséhez, valamint zenei életében is meghatározó szerepet játszottak akkor és teszik ezt azóta is. A koncert az évforduló mellett e különleges kapcsolat előtt is tiszteleg - írták a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
 
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
Aforizmák
„ Ha egy nap nem zongorázom, már észreveszem. Második nap a szakma, harmadik nap a közönség."
Szvjatoszlav Richter
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ