Rost Andrea és Vigh Andrea ad hangversenyt a Zeneakadémián
Dátum: 2017. november 5., vasárnap, 17:50

Donizetti, Verdi és Puccini művei is megszólalnak Rost Andrea operaénekes és Vigh Andrea hárfaművész estjén november 21-én a Zeneakadémián.

Az MVM Koncertek sorozatban megvalósuló est műsora a barokk és a romantika mesterei - Gluck, Händel, Bellini, Donizetti, Csajkovszkij, Verdi és Puccini - alkotásait mutatja be.

A hangversenyen elhangzik többek között Orfeo áriája az Orfeo és Euridice című operából, Adina áriája a Szerelmi bájital című operából, hárfaszóló a Lammermoori Lucia című operából, valamint Fantázia Csajkovszkij Anyegin című operájának témáira - közölte a sorozat kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.

Rost Andrea zenei tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte Bende Zsolt tanítványaként, 1989-1991 között a budapesti Operaház énekese, 1991-ben a bécsi Staatsoper magánénekese lett. A milánói Scalában először 1994-ben lépett fel, Verdi Rigoletto című operájának bemutatójára Riccardo Muti olasz karmester hívta. A New York-i Metropolitanben két évvel később debütált Donizetti Szerelmi bájital című operájában. Többször szerepelt a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a párizsi Bastille Operában, a londoni Covent Gardenben és tengerentúli neves operaszínpadokon, rangos fesztiválokon. Művészetének elismeréseként 1997-ben Liszt Ferenc-díjjal, 2004-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

Vigh Andrea Liszt- és Prima díjas hárfaművész 1996 óta tanít a Zeneakadémián, 2013-tól a Zeneakadémia rektora. Tíz szólólemeze jelent meg, többségében a német Capriccio Kiadó gondozásában. 1993-tól 1996-ig állandó közreműködője volt a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyeinek, pódiumra lépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Solti György által vezetett európai turnén, 1993 óta évente tart szólóesteket a Zeneakadémián. 2012-ben Brüsszelben adott szólóestet, mesterkurzust tartott a Brüsszeli Zeneakadémián, 2014-ben Japánban, a Kitara Hallban tartott szóló hárfakoncertet, 2016-ban Perényi Miklóssal adott hangversenyt. A Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója (1999) és művészeti vezetője. Művészete elismeréseként 2000-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
 
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
Aforizmák
„ A halál nemcsak az élet vége, hanem az élet orvossága is. Sehol sem lehet olyan jól kinyújtózkodni, mint egy koporsóban"
Tillier
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ