Tízéves a Sárik Péter Trió, koncert a MOMKultban
Dátum: 2017. november 13., hétfő, 10:26

Tizedik születésnapját ünnepli a hazai dzsessz színtér egyik meghatározó formációja, a Sárik Péter Trió. A zenekarvezető zongorista a december 8-i jubileumi MOMKultbeli koncertről és az elmúlt évtizedről is beszélt az MTI-nek.

"Számomra a trió egy megvalósult álom. 2007-ben egy alkotóműhelyt szerettem volna létrehozni, amelyben a tagokkal emberileg és szakmailag is megértjük, sőt szeretjük egymást, megvan a bizalom közöttünk. Az volt a cél, hogy minél többet legyünk együtt, meglegyen a bizalom közöttünk, miközben sokat dolgozunk önállóan és más előadókkal is" - emelte ki Sárik Péter.

Megjegyezte, hogy nyitott embernek tartja magát, aki sokféle zenét szeret, olyanokat is, amelyek esetleg más dzsesszistáknál kiverik a biztosítékot. "A trió valamennyi eddigi tagjára ez a hozzáállás volt a jellemző, így tudtunk sokszínűek lenni".

Triója 2007-es létrehozása előtt Sárik Péter számos formációban szerepelt és ismert alakja lett a magyar dzsesszéletnek. Zongorázott a Jazzpressionben, duóban dolgozott Fábián Julival, állandó közreműködő volt a Berki Tamás Bandben. Kevesen tudják, de a Sárik Péter Trió első dobosa Kaszás Péter volt, aki később Al Di Meola zenekarába került. Ő rövid idő után elment tanulni a világhírű bostoni Berklee College of Music-ba. Helyette került a csapatba dobosnak Berdisz Tamás, a basszusgitáros pedig Frey György lett.

A Sárik Péter Trió első felállásában hat évet játszott együtt, ezalatt három stúdióalbumot (Better Tomorrow - 2008, Pieces - 2010, Jazzkívánságműsor 1. - 2012) készített. Négy évvel ezelőtt megváltozott a felállás, a zongoristához a nagybőgős Fonay Tibor és a dobos Gálfi Attila csatlakozott, azóta három újabb lemez született (Jazzkívánságműsor 2. - 2014, X Beethoven - 2016, Lucky Dog - 2017).

"A két felállás között zeneileg nem igazán tudnék komoly különbséget tenni, ugyanakkor örülök, hogy évről-évre jobban játszunk, hisezn ez a fő cél. A mostani időszak annyiból mindenképpen más, hogy a dolgok rendben vannak körülöttünk, és ez kifelé nyugalmat, energiát, pozitív kisugárzást áraszt, amit a közönség is érez. Fonay Tibi a modernitást hozta a trió játékába, Gálfi Attila pedig a jó értelemben zabolátlanságot" - fogalmazott a zenekarvezető.

A formáció alapvetően Sárik Péter instrumentális kompozícióit adja elő, miközben a Jazzkívánságműsor-produkcióban énekesek is szerepet kaptak (Micheller Myrtill, Szőke Nikoletta), akárcsak Sárik Péter 2015-ben megjelent szerzői lemezén (Idebent - odakint), amelyen csupa vokális felvétel hallható. "Nagyon szeretek énekesekkel dolgozni, de ugyanolyan fontos számomra az instrumentális muzsika is, amelyben a zeneszerzés során nem kell semmihez sem alkalmazkodni".

December 8-án a trió tizedik születésnapját ünneplő koncerten az énekesek közül Falusi Mariann, Luiza Zan, Szőke Nikoletta és Berki Tamás lép színpadra. "Felszabadult örömzene lesz, ezen belül kétszer egy órában megpróbáljuk bemutatni azokat a szakaszokat, amelyeket a trió a tíz év alatt bejárt".

Sárik Péter kitért arra az MTI-nek, hogy egyre kevésbé érdeklik a dzsessz "megmondóemberei", akik meg akarják határozni, mit lehet megtenni a műfaj keretein belül és mit nem.

"Nem lehet megfelelni mindenkinek. Nekem az a legfontosabb, hogy a zenénk őszinte legyen és a tőlünk telhető legmagasabb minőséget nyújtsuk" - jegyezte meg a zongorista.

Hozzátette, hogy a trió nagy sikerrel játssza koncerteken a külföldi pop-rock felvételek dzsesszfeldolgozásaira épülő Jazzkívánságműsort, ugyanakkor a Beethoven-kompozíciók átdolgozásait tartalmazó anyaggal szintén sok fellépésük van, újabban vonószenekarral kiegészülve, és játsszák élőben az idei lemez, a Lucky Dog számait is.

A 45 éves Sárik Péter dzsessz-zongoraművész, zeneszerző több mint másfél évtizede meghatározó szereplője a hazai zenei életnek. Saját zenekari munkái és közreműködései mellett három teljes anyagot írt a Recirquel Újcirkusz Társulat darabjaihoz.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
 
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
Aforizmák
„ Semmi sem kelti bennünk annyira a végtelenség érzetét, mint a butaság."
Ödön Von Horváth
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ