Zeneszerzőversennyel bővül a Beethoven Budán Fesztivál
Dátum: 2017. november 14., kedd, 8:30

Önálló, új művek alkotására kiírt zeneszerzőversennyel bővül a 19. Beethoven Budán Fesztivál, amely 2018. május 1. és 7. között várja az érdeklődőket koncertekkel és házi muzsikálásokkal.

A zeneszerzőversenyre 2018. március 14-én 12 óráig várják a pályaműveket, a megmérettetés összdíjazása 6 ezer euró. Az első helyezett háromezer, a második kétezer, a harmadik ezer euró díjazásban részesül - mondta el Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere a rendezvény hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.

Nevezni önálló, új, eddig nem előadott zeneművel lehet, amely Beethoven An die ferne Geliebte (A távoli kedveshez) című dalciklusának egy tetszőleges témára írt variációja vagy parafrázisa - közölte Mácsai János zenetörténész, zenekritikus, a pályaműveket elbíráló zsűri tagja, hozzátéve: elsősorban kamaraműveket várnak.

A 7-12 perc hosszú pályamű apparátusa kötelezően zongora, valamint hegedű, brácsa és cselló, a vonós hangszerek közül legalább egy kötelező, de akár mindhárom szerepelhet. A hangszerek csak akusztikusan szerepelhetnek, elektronika nem használható. A jeligés műveket elektronikusan kell elküldeni a beethovenbudan@budavar.hu címre a pályázó szermélyes adataival együtt.

A zsűri elnöke Maros Miklós zeneszerző, tagja Balog József zongoraművész, Fekete Gyula zeneszerző, egyetemi tanár; Oláh Kálmán dzsessz zongoraművész, zeneszerző, egyetemi tanár; Tihanyi László zeneszerző, karmester, egyetemi tanár és Mácsai János. A zsűri a döntését legkésőbb 2018. március 26-ig nyilvánosságra hozza.

A díjazott művek - az eredeti dalciklussal együtt - a fesztivál május 2-i koncertjén hangzanak majd el. A fesztivál a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus hangversenyével kezdődik majd a Krisztinavárosi Havas Boldogasszony Plébániatemplomban, ahol a C-dúr mise hangzik el. Az Új utak Beethovenhez című sorozat két ingyenes koncertjén ifjú tehetségek lépnek színpadra a Jókai Anna Szalonban és a Budavári Városházán, a Várkert Bazárban Beethoven-inspirálta feldolgozásokat mutat be a Jazzical Trio. Oláh Kálmán és a Budafoki Dohnányi Zenekar jazz-improvizációkkal várja a közönséget a MOM Kulturális Központban, Fülei Balázs, Lesták-Bedő Eszter és Szőke Zoltán korhű hangszereken adja elő Beethoven műveit. A fesztivál Beethoven 1800. május 7-i budai fellépésének évfordulóján emlékhangversennyel zárul, amely a Beethoven-szimfóniák sorozat 2. koncertje lesz az Orfeo Zenekar előadásában.

Nagy Gábor Tamás elmondta: terveik szerint a Tabán moziban vetítéssorozatot indítanak, amelyen Beethoven életéről készült filmeket mutatnak majd be. Emellett felhívta a figyelmet a házi muzsikálásokra, amelyeknek I. kerületi nagypolgári lakások adnak majd otthont azzal a céllal, hogy szélesebb társadalmi befogadó közeget teremtsenek az eseménynek - fogalmazott.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

 
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
Aforizmák
„A nyelv semmivel sem inkább kulturális találmány, mint mondjuk a függőleges testhelyzet."
Steven Pinker
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ