Több Hungaroton-felvétel is szerepel az International Classical Music Awards jelöltjeinek listáján
Dátum: 2017. november 17., péntek, 14:44

A Hungaroton négy kiadványa került fel az International Classical Music Awards (ICMA) 2018. évi jelöltjeinek listájára; Vokális kamarazene kategóriában Baráth Emőke és Virág Emese Debussy-lemeze, Szóló hangszeres kategóriában Lajkó István világpremier Liszt-felvétele nyerte el a zsűri tetszését, míg Kamarazene kategóriában Simon Izabella és Várjon Dénes lemeze, A nagy fúga, valamint Antológia kategóriában Kocsis Zoltán emlékalbuma került az ICMA hivatalos jelöltjei közé - közölte a kiadó csütörtökön.

Az ICMA a világ vezető független hanglemezszakmai díja, amelynek odaítélésében üzleti-kereskedelmi szempontok nem játszanak szerepet. A nemzetközi zsűri elnöke Rémy Franck, a luxemburgi Pizzicato szaklap főszerkesztője. A zsűriben részt vevő további médiumok és szervezetek: Andante (Törökország), Crescendo (Belgium), das Orchester (Németország), Gramofon (Magyarország), Horvát Rádió és Televízió (Horvátország), MDR Kultur (Németország), Musica (Olaszország), Musical Life (Oroszország), Musik & Theater (Svájc), Opera (Nagy-Britannia), Orpheus (Oroszország), Radio 100,7 (Luxemburg), ResMusica (Franciaország), Rondo Classic (Finnország), Scherzo(Spanyolország), IMZ International Music + Media Centre (Ausztria).

A közlemény szerint a Vokális kamarazene kategóriára jelölt lemezen a francia dalirodalom remekeit a nagyszerű szoprán, Baráth Emőke hangján hallgathatjuk korábbi zeneakadémiai tanára, Virág Emese finom zongorakíséretével.

Világpremier felvétel a Junior Prima Díjas zongoraművész, Lajkó István albuma, aki Liszt Ferenc fő szimfonikus művének, a Faust szimfóniának Carl Tausig-féle átiratát rögzítette a Hungarotonnál. A teljes Faust szimfónia zongorára, két kézre készült átirata - melynek kottája a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban található - nemcsak technikailag adott óriási feladatot az előadóművésznek, hanem kivételes intellektust, kutatómunkát is kívánt tőle. A Gramofone Magazine 2017 júniusi számában a lemez kiváló kritikát kapott az Editor s Choice rovatban - olvasható a közleményben.

"A megörökített intimitás - így jellemezhetjük ezt a különleges kamarazenei felvételt, amely egyszersmind a zeneirodalom méltatlanul ritkán játszott értékeire is felhívja a figyelmet" - olvasható a művészházaspár, Simon Izabella és a 2016-ban a világ 3. legkeresettebb zongoraművészévé választott Várjon Dénes lemezéről a Gramofon hasábjain megjelent cikkben.

A Zoltán Kocsis - A Tribute című kétlemezes album pedig a 2016 novemberében elhunyt zenei géniusz zongoraművészi, kamarazenészi és karmesteri felvételeiből válogat neves előadók közreműködésével.

Az International Classical Music Awards győzteseit 2018. január 18-án hirdetik ki. A díjkiosztó gálakoncertet 2018 áprilisában Katowicében rendezik, ahol a házigazda Lengyel Rádió Nemzeti Szimfonikus Zenekara és a díjazottak közül többen lépnek majd színpadra.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
 
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
Aforizmák
„Nehéz elhinni, hogy valaki igazat mond, ha tudjuk, hogy mi az ő helyében hazudnánk."
Henry Louis Mencken
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ