Megkezdődött A zene éjszakája Budapesten
Dátum: 2017. november 18., szombat, 18:06

Megkezdődött pénteken A zene éjszakája - csak klasszikusan elnevezésű esemény, amelyen nyolc belvárosi helyszín ad otthont mások mellett Bartók, Strauss és Gershwin műveit megszólaltató minikoncerteknek Budapesten.

Ezen az estén színvonalas, régebbi és komoly múlttal rendelkező, valamint új zenekarok klasszikus zenei előadása várja az érdeklődőket nem hagyományos helyszíneken - mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a rendezvény megnyitóján. Hozzátette: mivel a zene minden egyes élethelyzetre jó példával és gondolattal tud szolgálni, érdemes a közönség után vinni és azokhoz is eljuttatni, akik csak így "botlanak bele". Kiemelte: a kultúrának elvitathatatlan érdeme, szerepe van abban, hogy Budapest az elmúlt mintegy másfél évszázad alatt elérte a mai szintet, s azon dolgoznak, hogy ez a nívó folyamatosan emelkedjen.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője emlékeztetett: ezen a napon ünnepeljük a főváros egyesítésének 144. évfordulóját, s erre rendhagyóan, a komolyzene népszerűsítésével egybekötve szeretnének emlékezni. Úgy fogalmazott, hogy A zene éjszakáján nagy kalandra hívják a közönséget és a zenészeket.

Az éjfélig tartó minikoncerteken a közönség mások mellett Mozart, Dvorák, Rossini, Csajkovszkij, Bizet, Debussy, Bartók, Strauss, Gershwin, Piazzolla és Joplin műveiből hallhat ízelítőt az Ellátóházban, a Jelen Bisztróban, a Kazimírban, a Kék Ló Budapestben, a Magvető Caféban, a Mazel Tovban, a Szimpla Kertben és a Tesla Budapest Klubban.

Az érdeklődők olyan belvárosi helyszíneken - klubokban, kávéházakban, kocsmákban és pubokban - élvezhetik a klasszikus zenét, ahol máskor ilyen produkciókkal nem találkozhatnak. A rendhagyó programsorozat célja, hogy kötetlen formában minél többen kerüljenek közelebb a klasszikus zenéhez és Budapesthez. A zene éjszakája másik célja, hogy a hivatásos zenészek mellett amatőr formációk is bemutatkozási lehetőséget kapjanak.

A szervezők ezért pályázatot hirdettek amatőr komolyzenei kamaraegyüttesek és kamarakórusok számára, akik A zene éjszakája programján való részvételhez egy 30 perces produkcióval jelentkezhettek.

A programot első alkalommal rendezi a Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Fesztiválzenekar, valamint a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ a főváros egyesítésének 144. évfordulója alkalmából, 1873-ban ezen a napon egyesült Pest, Buda és Óbuda.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„ Ami lámpafényben igaz, az nem mindig igaz napfényben."
Joseph Joubert
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ