Együttműködési megállapodást írt alá a Filharmónia Magyarország a Nemzeti Filharmonikusokkal
Dátum: 2017. december 2., szombat, 18:53

Stratégiai együttműködésről írt alá megállapodást Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója és Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok megbízott főigazgatója csütörtökön Budapesten.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az eseményen hangsúlyozta: az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) fenntartásában működő nemzeti intézmények kiemelten is elöl mennek, és példát adva, különleges programokkal népszerűsítik a magas művészetet Magyarországon és külföldön is.

Örvendetes tendenciaként említette, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az elmúlt 8 évben 30 százalékkal növekedett a koncertjegyet vásárlók száma Magyarországon. Ehhez hozzávéve a színházjegy-értékesítés több mint 50 százalékos növekedését és a múzeumlátogatók 10 millió fölé emelkedését, elmondható, hogy a minőségi kultúra iránti érdeklődés Magyarországon folyamatosan növekszik - mutatott rá Hoppál Péter. Mint kiemelte, ehhez a nemzeti intézmények fokozott szakmai megújulására van szükség, amely folyamatban van mind a művészeti, mind a közgyűjteményi területen.

A Filharmónia Magyarország és a Nemzeti Filharmonikusok három intézményből - zenekarból, énekkarból és kottatárból - álló közössége újra a közös utat választja egy szimbolikus együttműködési aláírással, amely új minőséget fog jelenteni - mondta az államtitkár, megjegyezve: minden új korszak, minden szerződés annyit ér, amennyit tartalmilag is hozzátesz a közönség számára újabb értékek létrehozásával.

Hangsúlyozta a Filharmónia Magyarország szerepét a különböző koncertbérletek terén, kiemelve a majdnem 300 ezer diákot elérő ifjúsági bérletsorozatot, amely a vidéki fiatalok elé visz minőséget a kulturális decentralizáció jegyében. A szándék szerint az együttműködés olyan új kapukat nyit meg, amelyeken keresztül ebben a misszióban a Nemzeti Filharmonikusok nagyobb szerepet tudnak vállalni - tette hozzá.

Herboly Domonkos felidézte a Filharmónia Magyarország és a Nemzeti Filharmonikusok közös gyökereit, múltját, produkcióit, és kiemelte: úgy döntöttek, hogy hivatalosan is formába öntik az együttműködést. Fontos elemként említette többek között, hogy a jövőben megosztják kulturális terveiket és egyeztetve szervezik műsoraikat.

Szeretnék, ha a zenekar legalább háromévente visszatérne azokra a legfontosabb koncerthelyszínekre, amelyek a Filharmóniához tartoznak, valamint ha az énekkar ifjúsági programjait is közösen egyeztetve alakítanák ki, hogy minél több vidéki helyszínre eljuthassanak. Kiemelte: legalább 10 zenekari és 15 énekkari koncertre szeretnék kiterjeszteni a kulturális alapellátás keretein belül megvalósuló együttműködést, és számos kedvezményt is biztosítanak, így például a kottatár használatára vonatkozóan.

Szamosi Szabolcs arra hívta fel a figyelmet, hogy az együttműködés célja a kulturális alapellátás további bővítése az ország városaiban. Elmondta, hogy a Nemzeti Filharmonikus Zenekar 15 városban adott koncertet, idén pedig tovább növekedett a városok száma. Új helyszínként szerepelt Kecskemét, ahol idén két koncertet adnak, valamint Békéscsaba és Szeged, utóbbiban új bérletet indítottak. Kitért az ifjúsági koncertekre is, amelyeknek a Nemzeti Énekkar rendszeres fellépője.

A Filharmónia Magyarország eddigi 5 éve alatt mintegy százra tehető a Nemzeti Filharmonikusokkal együttműködésben létrejött hangversenyek száma. A Filharmónia 23 felnőtt bérletet hirdetett meg az ország 20 városában a 2017/18-as évadban, több mint 100 bérletes koncerttel évente 30 ezer nézőhöz viszi közelebb a klasszikus zenét. Ez kiegészül az ifjúságnak szóló mintegy 1100 hangversennyel, amely 280 ezer látogatót jelent.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
 
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
Aforizmák
„ Az ember nem lehet elég óvatos ellenségeinek megválogatásában."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ