A Nemzeti Filharmonikusok Francois Leleux-vel adnak koncertet Salzburgban és a Zeneakadémián
Dátum: 2018. január 15., hétfő, 15:21

Szerdán és csütörtökön Salzburgban, szombaton a budapesti Zeneakadémián ad koncertet a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Francois Leleux vezényletével és szólójátékával.

A Salzburgi Fesztivál egyik legimpozánsabb helyszínén, a Grosses Festspielhausban szerdán Mozart egy salzburgi udvari oboista számára készült virtuóz kompozíciója, az 1777-ben írott C-dúr oboaversenye a hangzik el. Ezt követően Liszt Les Préludes című műve, majd Schubert IV. szimfóniája szólal meg.

Másnap a közönség Beethoven 1807-ben komponált Coriolan-nyitányát hallhatja, amely a hősi halált halt római szabadsághőst ábrázolja. Ezt követi Lebrun legtöbbet játszott és legismertebb műve, a d-moll oboaverseny, az estet Schubert IV. szimfóniája zárja.

A budapesti koncert műsorában Beethoven Coriolan-nyitánya, Mozart C-dúr oboaversenye és Schubert IV. "Tragikus" szimfóniája szerepel - közölték a Nemzeti Filharmonikusok hétfőn az MTI-vel.

Francois Leleux oboaművész tizennyolc évesen lett a párizsi Bastille Opéra első oboistája, négy évvel később a Lorin Maazel, majd a Mariss Jansons vezette Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarának tagja volt. A francia művész több mint két évtizede vezényel is, azóta szólistaként és karmesterként lép színpadra a világ vezető zenekarai és fesztiváljai meghívására. Repertoárja a barokk zenétől a kortárs művekig terjed, legújabb lemezén az Esterházy-udvar számára komponált 18. századi oboaversenyek szerepelnek.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
Aforizmák
„ Semmi más nem vagy, mint az életed."
Sartre
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ